Який ноутбук придбати для фрілансу?

Фрілансеру потрібен ноутбук, з яким і в вогонь, і в воду. Одним словом - універсальний. Щоб можна було брати з собою в поїздки, без зусиль носити в коворкінги, використовувати на ділових зустрічах, комфортно проводити робочі зідзвони, а у вільний час - ще й дивитися кіно або грати у відеоігри. Знайти такий не складає труднощів, оскільки популярні виробники пропонують широкий вибір моделей для різних цілей. Під час вибору варто орієнтуватися на технічні характеристики, які впливають на комфорт експлуатації.

Діагональ екрану

Занадто маленький розмір діагоналі - мінус, якщо доводиться взаємодіяти з графікою або численними сторінками тексту. Постійні спроби роздивитися невеликі літери або деталі картинок рано чи пізно призведуть до проблем із зором. Краще пара-трійка зайвих дюймів, ніж брак екранного простору. Комфортна діагональ, за якої без постійного калібрування масштабу зберігається читабельність дрібних шрифтів і деталізованість зображень, - у діапазоні від 15 до 17 дюймів. Моделі з такими екранами входять до складу сімейства Асус Віво Бук, а також у бізнес-лінійки від багатьох інших брендів.

Відео дня

Тип конструкції

Девайси у звичайному корпусі з кришкою, яка відкривається на 130-180 градусів, оптимальні для роботи з дому. Вони відмінно вписуються в "осілий" режим і замінюють комп'ютер. Сумісні з охолоджувальними підставками та іншими корисними аксесуарами.

Для використання на ходу більше підходять тонкі полегшені лептопи і трансформери. Їх об'єднують компактні габарити, легкість і адаптивність.

Оптимальна вага ноута, який часто подорожує разом із власником, - до 1,5 кг. Він слабо відчувається в рюкзаку і не стає причиною незручностей у дорозі.

Кількість оперативної памʼяті

Краще доплатити за великий об'єм оперативки, ніж заощадити й отримати лептоп, який під час одночасного запуску кількох ресурсномістких завдань перетворюється на "гарбуз".

  • 4 Гігабайти - прийнятно для професій, які пов'язані переважно з інтернет-серфінгом, набором тексту, веденням електронного листування.
  • 8 Гігабайт - достатньо для стабільної багатозадачності: організації відеоконференцій, роботи в професійних бухгалтерських програмах, паралельного використання кількох браузерів;
  • від 16 Гб - для креативників, які займаються розробкою і поширенням мультимедійного контенту, створюють 3D моделі, тестують ігри.

Постійна пам'ять

Перше, з чим варто визначитися, - тип основного накопичувача. HDD дешевше, але з меншою пропускною здатністю. За SSD доведеться викласти пристойну суму, зате швидкість обробки даних точно порадує.

Обсяг залежить від того, вважає за краще користувач зберігати інформацію в "хмарі" або на вбудованому диску ноутбука. У першому випадку можна обмежитися 256-512 Гігабайтами, а в другому потрібно не менше Терабайта.

Процесор

Чипи із застарілих бюджетних лінійок краще залишити для тих користувачів, які з комп'ютерною технікою на "ви" і не потребують швидкодії.

  1. Для більшості фрілансерів Core i5 або Ryzen 5 вистачає з головою. Пристойний запас потужності дозволяє спробувати себе в різних сферах онлайн-роботи.
  2. З перспективою експлуатації протягом багатьох років - пристрої з чіпами Core i7 і новіше.
  3. При обмеженому бюджеті варто придивитися до збірок на Core i3 - вони все ще актуальні і досить продуктивні при помірних навантаженнях.

Для експлуатації в екстремальних умовах розумно взяти ноут із захистом від вологи, пилу і механічних пошкоджень. У спокійній обстановці, де техніці нічого не загрожує, можна сміливо використовувати витончене іміджеве рішення.