Гройсман наголосив на важливості проведення реформи децентралізації / фото прес-служба ТОДА

На Тернопільщині в Шумській ОТГ за 4 роки доходи зросли у 6,6 рази з 6,7 млн грн у 2015 до 44 млн грн у 2018.

Як повідомляє УНІАН, на це під час виступу на Раді регіонального розвитку Тернопільщини звернув увагу голова ТОДА Степан Барна.

Загалом участь в засіданні ради взяли Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, міністри, народні депутати від Тернопільщини, керівники міста та області, голови ОТГ, представники громадськості.

Відео дня

Під час виступу Гройсман наголосив на важливості проведення реформи децентралізації.

«Приємно, що Тернопільщина одразу стала лідером з впровадження цієї реформи. Ви показали всій країні, що цим шляхом потрібно йти і ми можемо отримати якісний результат. Міські бюджети зросли в 3-5 разів. Але це лише перші паростки, ми навіть ще не вийшли на половину з тих результатів, які дасть ця реформа. Соціальні стандарти і якість послуг будуть зростати. Результати вже є, але їх треба помножувати», – сказав Гройсман.

При цьому додав, що реформа децентралізації спрямована на цілковиту заміну попередньої системи управління.

«Раніше просто ні у кого не вистачало сміливості віддати повноваження на місця», – констатував Прем'єр-міністр.

Голова ТОДА Степан Барна пригадав, що у 2015 році як тільки стартувала дана реформа, популісти запевняли, що її втіленні призведе до знищення сіл. Попри це того року в області уже створили 25 ОТГ.

«Найкраща відповідь популізму – це конкретні кроки щодо утворення громад. Якщо децентралізація була б неуспішною, то, напевно у 2016-ому об’єднаних громад не було би вже 36, у 2017-ому - 40, а у 2018-ому - 49!», – відзначив керівник області.

На сьогодні ОТГ Тернопільщини покривають 6,2 тис. км кВ (45,2% території області), в них проживає 616,9 тис. осіб (58,6% від кількості жителів області), загалом до складу 49 ОТГ увійшло 472 населених пункти (44,6%).