Півтисячі українських туристів застрягли у Туреччині через затримку рейсів / фото УНИАН

Чотири рейси з 543 українцями на борту не змогли вчасно вилетіти з Туреччини до України через непорозуміння між авіаперевізником і туроператором.

Про це у коментарі УНІАН повідомив начальник управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич.

Читайте такожЧерез часті затримки чартерних рейсів Join UP! скоротив польотну програму до Туреччини

Відео дня

«Здавалося, що проблеми із затримкою термінів повернення українських туристів з-за кордону врегульовані: протягом трьох діб 994 українці повернулися з Тунісу. Це стало можливим завдяки злагодженим управлінським рішенням авіакомпанії «Браво», незважаючи на те, що фінансові питання у її взаємовідносинах з туроператором залишалися невирішеними. Представники авіакомпанії «Браво» були досяжними, а комунікація – конструктивною», - сказав Кирилич.

Дипломат зазначив, що «у форс-мажорних обставинах немає часу для з'ясування проблемних питань між суб'єктами туристичного ринку». «За таких обставин необхідно діяти невідкладно і заради громадян України», - наголосив він.

«Але історія продовжується. Станом на 16:00 11 липня 2018 року у Туреччині затримано 4 рейси, якими мали б повернутися 543 громадяни України на Батьківщину», - додав Кирилич.

За його словами, «знову авіаперевізник і туроператор з'ясовують, хто перед ким зобов'язаний, а тягар цих непорозумінь лягає на плечі українців».

Читайте такожЧартерний авіабрухт: журналісти розповіли, що стало причиною масового скасування авіарейсів (відео)

«Консул України виїхав на місце до Анталії для забезпечення комунікації відповідальних сторін з пасажирами – громадянами України з метою швидкого повернення українців додому. Але консул не має повноважень зобов'язати сторони конфлікту врегулювати ситуацію. Вирішити це питання можуть і повинні сторони, що брали на себе зобов'язання надати пакет достойних туристичних послуг громадянам України», - підкреслив дипломат.

Як повідомили УНІАН обізнані джерела, у ситуації з Туреччиною йдеться про авіакомпанію «Анда Ейр».

Як повідомляв УНІАН, інформація про масову затримку авіарейсів з вильотом туристів на відпочинок і їх поверненням назад на батьківщину почала з'являтися з 27 червня. Спочатку близько 300 українських туристів не могли вилетіти до Харкова з аеропорту імені Хабіба Бургиби, який розташований в місті Монастір (Туніс). Аналогічна ситуація виникла з поверненням туристів з Миколаєва, які не змогли вчасно вилетіти з Грузії. Проблеми виникли також у українців, які відпочивали в Албанії і на іспанській Мальорці.