Для українців за безвізом доступні 128 країн / Фото УНІАН

За минулий 2018 рік Україна отримала безвізовий доступ ще 14 країн, піднявшись на три позиції в рейтингу паспортів світу.

Читайте такожРозширився список країн, які українці зможуть відвідувати без закордонних паспортів

Про це свідчать дані опублікованого 8 січня 2019 року компанією Henley & Partners оновленого Індексу паспортів, який відображає останні зміни в безвізовому режимі всіх країн світу.

Відео дня

Так, за підсумками 2018 року Україна посідає 41 місце в рейтингу паспортів світу (проти 44-ї позиції роком раніше). Тепер для українців за безвізом доступні 128 країн світу, тоді як рік тому їх кількість становила 114. Зокрема, в список безвізових для українців країн додалися Катар, ОАЕ, Уругвай, Перу, Антигуа і Барбуда, Ніуе, Теркс і Кайкос, Руанда та інші.

Водночас лідером індексу стала Японія, громадяни якої можуть відвідувати без візи 190 країн світу. Рік тому перше місце займала Німеччина з показником 177 країн. Зараз Німеччина ділить третє місце з Францією (188 країн з безвізовим відвідуванням). На другому місці розташувалася Південна Корея, яка за останні три місяці додала Індію в список безвізових країн і піднялася в індексі на одну позицію. Сінгапур також на другому місці з показником 189 країн.

Великобританія і США продовжують втрачати позиції в індексі, й зараз займають 6-е місце (185 країн). Значне падіння з 1-го місця в 2015 році експерти пояснюють політикою «закритих дверей» обох країн.

Росія опинилася на 48 місці в рейтингу, як і роком раніше. Для росіян без віз доступні 119 країн світу.

Ірак і Афганістан залишаються на останньому місці Індексу – 30 країн з безвізовим відвідуванням.

Індекс паспортів компанії Henley & Partners, раніше відомий як Індекс візових обмежень (перейменований в 2018 році), являє собою міжнародний рейтинг країн за рівнем свободи пересування, яку вони надають своїм громадянам. Індекс видається з 2006 року у співпраці з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA), яка підтримує найбільшу в світі базу туристичної інформації. Більш докладно з рейтингом і методологією можна ознайомитися тут.