Лондон \ REUTERS

Галерея сучасного мистецтва "Тейт" стала найпопулярнішою пам'яткою Лондона, вперше обігнавши Британський музей.

Читайте такожУ Лондоні публіці показали відремонтований циферблат Біг-Бена (відео)

У минулому році "Тейт Модерн" відвідали 5,9 млн осіб, а Британський музей - 5,8 млн, йдеться в оновленій статистиці британської асоціації Alva, в яку входять представники регіональних відомств з розвитку туризму, збереження історичної спадщини, найбільших музеїв і так далі, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

З статистики випливає, що відвідуваність ліверпульського "Світового музею" зросла на 111%. У лютому минулого року туди привезли кілька десятків фігур воїнів "Теракотової армії". Завдяки цьому ліверпульський музей в минулому році став найпопулярнішим осередком культури за межами Лондона. Його відвідали 1,4 млн осіб, 610 тис. з них прийшли подивитися на китайських воїнів. У загальному рейтингу музей посів 23-е місце, обігнавши галереї "Тейт-Британія" і Лондонський зоопарк.

Бірмінгемський музей теж піднявся в рейтингу, багато в чому завдяки скелету диплодоків з лондонського Музею природознавства. Бірмінгемський музей в минулому році залучив 832 тис. відвідувачів - на 38% більше, ніж у 2017 році.

Філію Музею Вікторії і Альберта в Данді, яка відкрилась у вересні, до кінця року встигли відвідати близько 431 тис. осіб.

"Тейт Модерн", де в минулому році пройшли надпопулярні виставки Пікассо і Модільяні, посіла перше місце вперше з тих пір, як відкрилася в 2000 році.

Загальний рівень популярності британських пам'яток зростає, але деякі в минулому році втратили відвідувачів, в основному через примхи погоди.

Галерея 'Тейт Модерн' стала найпопулярнішою пам'яткою в Британії

Найпопулярніший громадський сад в країні - Королівський сад Візлі в графстві Суррей відвідали на 70 тис. осіб менше, ніж у 2017 році.

Корнуольский ландшафтний проект "Едем", бедфордширский зоопарк і деякі замки і маєтки теж втратили відвідувачів.

"Я хотів би, щоб туризм був трохи більш витонченим, але погода завжди визначала, куди їдуть люди", - прокоментував зміни директор Alva Бернард Донох'ю.