За словами експертів, останніми роками щораз частіше зразки старої зброї везуть із Європи в Україну \ Галина Терещук\ радіо Свобода

Працівники Львівської митниці передали у фонди історичного музею у Львові 39 предметів зброї XVIII-XXІ століть.

Читайте також"Звичайному туристу плювати, які горщики": чому світ змінився, а наші музеї - ні

За словами працівників музею, фонди поповнились колекцією холодної і вогнепальної зброї, виготовленої у Швейцарії, Великобританії, Франції, Іспанії, Японії, Південній Америці, передає радіо Свобода.

Відео дня

«Чудові зразки, як щодо хронології, так і географії. Гарно представимо тепер зразки зброї з Британії, Швейцарії. Найстарший предмет, який нам передала митниця, це англійська піхотна шпага 1796 року, є кілька чилійських багнетів, аргентинських. Цікава модель зброї, розробленої для захисту велосипедистів від собак, використовувалась і для самозахисту загалом, бо поміщалась у гаманець. Це була популярна зброя», – розповів науковий співробітник історичного музею Тарас Рак.

Серед предметів, якими поповнився фонд музею, також є церемоніальна шпага, шаблі офіцерів Військово-морського флоту Великобританії, які були атрибутом військової форми.

Всі ці предмети були вилучені або конфісковані в осіб, які намагались їх незаконно перевезти через державний кордон України або ж відправити поштою, починаючи від 2012 року.

Минулого року працівники історичного музею провели близько 750 експертиз вилучених митниками предметів.

Також сьогодні Львівська митниця передала артефакти до музею Другої світової війни у Києві. Стародруками поповниться і наукова бібліотека ім. В Стефаника у Львові.

За словами експертів, останніми роками щораз частіше зразки старої зброї везуть із Європи в Україну, де є колекціонери, охочі її придбати.