Десятки унікальних місць на планеті можуть незабаром зникнути / Фото REUTERS

Глобальний туристичний портал Big 7 Travel назвав 50 туристичних визначних пам'яток, що знаходяться під загрозою зникнення, які потрібно встигнути відвідати до їх руйнування.

Читайте також10 найкрасивіших місць планети, які зникнуть першими через глобальне потепління (лонгрид)

Як відзначають укладачі рейтингу, минулого місяця популярне туристичне місце в Пуерто-Ріко – кам'яна арка в скелі Пунта-Вентана, була зруйнована під час землетрусу магнітудою 5,8. Потім лісові пожежі пронеслися по Австралії, знищивши унікальну флору і фауну на величезній території. Овертуризм, війни і мінливий клімат ще більше сприяють цим руйнівним подій. Це ставить мандрівників перед дуже важливим вибором: продовжувати робити свій внесок в руйнування цих мальовничих місць або свідомо відмовитися від відвідування, щоб допомогти продовжити їхнє життя. А якщо немає можливості відмовитися від поїздки, хоча б сбробувати мінімізувати руйнівний вплив на них, дотримуючись всіх правил і законів, або ж взявши участь у волонтерських програмах з порятунку цих унікальних локацій.

Відео дня

Перша десятка туристичних напрямків, які опинилися під загрозою зникнення, виглядає так:

1. Великий Бар'єрний Риф (Австралія). Це найбільший живий організм на планеті, що складається приблизно з 2900 коралових рифів і 1500 видів риб. Проте за останні 30 років він втратив більше половини коралів. Свідомих мандрівників закликають приєднуватися до волонтерів, які покликані інформувати відпочиваючих про пагубний вплив на навколишнє середовище.

Великий Бар'єрний риф - дім для 1500 видів риб / Фото en.wikipedia.org

2. Національний парк Еверглейдс (Флорида, США). Заповідник водно-болотних угідь площею понад 6 тисяч квадратних кілометрів є домом для 180 видів рослин і тварин, що перебувають під загрозою зникнення. Урбанізація, промислове забруднення і повені виявилися руйнівними для алігаторів і флоридських пантер, мешкають там, а також зростаючих там орхідей.

3. Мальдіви. Чи не найкрасивіша острівна держава у світі незабаром може зникнути. Острови повільно занурюються в воду, головним чином через глобальне потепління.

Казкові Мальдіви поступово тонуть / Фото wikipedia.org/Gzzz

4. Канали Венеції (Італія). Венеція «тоне» вже не перший десяток років, однак восени 2019 року масштабні зливи в поєднанні з сильним вітром викликали нову повінь у цьому мальовничому італійському місті. Рівень води був найвищим з 1966 року. Це завдало місту величезний удар – більше мільярда євро збитків, постраждало багато будинків вздовж каналів і більшість історичних об'єктів.

Повені 2019 року завдали істотної шкоди Венеції / REUTERS

5. Тадж-Махал (Агра, Індія). Цей білосніжний палац був задуманий в 17 століття як демонстрація любові й горя імператором Шах Джаханом для розміщення могили його дружини. І хоча сама будівля нікуди не дінеться найближчим часом, забруднення навколишнього середовища викликає зміну кольору.

6. Тропічні ліси Амазонії (Бразилія). Вони є домівкою для найбагатшого біорізноманіття у світі – тут ви знайдете близько 30% видів світу, а також до 390 мільярдів дерев. Проте в 2019 році пожежі в тропічних лісах Амазонії горіли на 80% швидше, ніж у попередньому році. І, хоча фахівці відзначають, що це частина природних циклів в регіоні, останні пожежі були викликано здебільшого вирубкою лісів.

Густі ліси Амазонії страждають через сильні лісові пожежі / REUTERS

7. Мертве Море (Йорданія та Ізраїль). Рівень води в Мертвому морі знижується зі швидкістю близько трьох футів на рік. Річка Йордан – головне джерело води для моря, і вона сповільнює свій шлях до нього. Таким чином, протягом наступних кількох десятиліть вода в Мервому морі може повністю зникнути.

8. Острів Комодо (Індонезія). Цей культовий острів був створений спеціально для розміщення зникаючого ящера – комодського дракона. Заснований у 1980 році острів став популярним напрямком для туристів, охочих отримати можливість сфотографуватися з гігантським вараном. Однак знебарвлення коралів і закислення океану викликають серйозні зміни в ландшафті острова. Тим часом індонезійський уряд навіть подумував про повне закриття острова через те, що туристи зазіхали на місця проживання драконів.

Комодский заповідник був створений спеціально для порятунку цих гігантських варанів / Фото en.wikipedia.org

9. Піраміди Гізи (Єгипет). Суміш місцевих стічних вод і підняття ґрунтових вод викликає ослаблення плит під пірамідами Гізи. Якщо так буде продовжуватися, то наступні покоління, можливо, не зможуть стати свідками одного з найбільш дивних чудес в світі.

10. Стадіон в Олімпії (Греція). Це грецький місто було домом для перших Олімпійських ігор у 776 році до нашої ери. І, незважаючи на те, що це одна з найвідоміших і найкраще збережених історичних пам'яток країни, в останні роки ситуація загострюється. Сухе спекотне літо викликало лісові пожежі, які пронеслися по всьому регіону, і вони все ближче підбираються до руїн.

З повним списком туристичних пам'яток, що перебувають під загрозою, можна ознайомитися на сайті Big 7 Travel.

Як повідомляв УНІАН.Туризм, експерти назвали свідомий туризм одним з головних туристичних трендів 2020 року.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.