Ілюстрація / REUTERS

Міністерство молоді та спорту України збільшило буферну зону об'єкту ЮНЕСКО в Києві більш, ніж на 100 гектарів, до неї увійшов історичний центр Києва.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила заступник міністра молоді та спорту України Світлана Фоменко під час брифінгу на тему "Захист об`єктів ЮНЕСКО: нові буферні зони в Києві, об’єкти реставрації в Україні на 2020 рік".

Вона нагадала, що в Києві є об'єкт ЮНЕСКО – це Національний заповідник "Софія Київська" та Києво-Печерська лавра.

Відео дня

Читайте такожКосівську кераміку внесли до списку ЮНЕСКО (відео)

"Об'єкт було внесено як єдиний, хоча це два комплекси споруд. І в цьому році ми об'єднали буферні зони цих двох об'єктів, і тепер вони становлять загальну інтегровану площу, яка охоплює історичний центр Києва", - сказала вона.

За її словами, буферна зона збільшена більше, ніж на 100 га. "Що туди увійшло? Повністю вулиця Хрещатик, Майдан Незалежності, обидві сторони вулиці Прорізної, Андріївський пагорб, Володимирська гірка, схили Дніпра, територія Парку Слави та Другої світової війни. Тепер це все буферна зона", - уточнила заступник міністра.

Водночас, як додала Фоменко, буферну зону поділено на 9 підзон за головною характеристикою – це можливість або заборона нового будівництва, а також його висотність.

"У нас є зони, де абсолютно заборонено будівництво, це стосується пагорбів вздовж Дніпра, стосується безпосередньо Майдану Незалежності, території навколо Софії Київської, частково вулиці Володимирської, Андріївського узвозу майже до 30-х номерів. Є зони, де регламентована можлива забудова, але регламентована висотність. Вона диференційована, це може бути 12 м, 18 м, 25 м. Найвища висотність будівництва в буферній зоні складає 34 м - це вулиця Хрещатик", - розповіла вона.

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський уточнив, що нову буферну зону затверджено 31 січня та відправлено до ЮНЕСКО. Планується, що влітку під час чергової сесії це питання буде розглянуто.

Крім того Міністерство культури, молоді та спорту України планує цього року затвердити буферні зони об'єктів ЮНЕСКО у Львові та Чернівцях.

"Я думаю, що в цьому році ми маємо затвердити і затвердимо буферні зони наших об'єктів, які розташовані у Львові і в Чернівцях. Ми маємо тепер всі правові підстави – в законі "Про охорону культурної спадщини" чітко зазначено, що саме наше міністерство затверджує такі буферні зони. Тому в цьому році ми формалізуємо це питання і чітко будемо знати правила гри, яким чином ми захищаємо нашу спадщину", - розповіла вона.

Як повідомляв УНІАН, 31 січня Міністерство культури, молоді та спорту затвердило буферну зону об'єкту ЮНЕСКО в Києві більш, ніж на 100 гектарів, до неї увійшов історичний центр Києва.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.