Зеленський хоче бачити Україну туристично привабливою / фото ua.depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму".

Читайте також"З кожної області – по 3-5 об’єктів": в ОП розповіли, як планують розвивати туризм в Україні

Як повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України, документ має на меті сприяння розвитку культурного потенціалу України, збереження, популяризації та ефективного використання національного культурного надбання, створення умов для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини, підтримки креативної економіки.

Відео дня

Які завдання з розвитку туризму ставить перед Кабміном президент

Згідно з документом, Кабінет міністрів має забезпечити розроблення та реалізацію заходів в рамках програми "Велике будівництво" за трьома ключовими напрямами:

  • охорони, відродження та ефективного використання об’єктів культурної спадщини;
  • розбудови сучасної туристичної інфраструктури України;
  • сприяння розвитку креативних індустрій.

Окрім того, Кабмін має опрацювати питання щодо залучення додаткових джерел фінансування сфери культури; збільшення, починаючи з 2021 року, видатків на її фінансування відповідно до обґрунтованих потреб; можливості фінансування проектів розвитку культурної інфраструктури за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку; визначення особливостей здійснення державно-приватного партнерства у сфері культури, туризму, управління пам'ятками культурної спадщини тощо.

Читайте такожДіджиталізація та "туристичні магніти": Мінкульт розробило дорожню карту розвитку туризму в Україні

Президент також рекомендував органам місцевого самоврядування передбачати в місцевих бюджетах видатки на реалізацію заходів у сфері культури, розвитку туризму відповідно до обґрунтованих потреб. Згідно з Указом, обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено актуалізувати регіональні стратегії розвитку, зокрема в частині цілей і завдань у сферах культури і туризму.

Також уряду доручено заходів щодо удосконалення механізмів фінансування сфери культури, у тому числі щодо запровадження нових підходів умов оплати праці працівників культури з урахуванням показників результативності, ефективності та якості.

Розвиток туризму в Україні в 2020 році