Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

У новому випуску тревел-шоу "Світ навиворіт" від 12 лютого глядачі побачили продовження експедиції команди проекту на чолі з Дмитром Комаровим по Еквадору.

Як повідомляє прес-служба 1+1, цього разу Комаров піднявся на легендарний вулкан Чимборасо, розкрив секрети давньої і практично зниклої професії добувача льоду, а також спробував змінити на краще життя останнього льодоруба в історії, з яким він познайомився у минулому випуску

Ще 30 років тому професія льодорубів була звичайною для цих місць. Її представники піднімалися на вулкан Чимборасо, вручну відколювали шматки тисячолітнього льоду, спускали його брили вниз на ослах і продавали місцевому населенню. Для жителів довколишніх міст такий лід був незамінним для зберігання продуктів. Але з появою холодильників ця професія стала непотрібною.

Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

Сьогодні 77 – річний Бальтазар Ушко – єдиний, хто залишився з цілого покоління льодорубів. Все життя він щодня піднімався на величезну висоту за кришталево чистим льодом, а тепер розповідає про свою професію молодому поколінню. Вік бере своє, і Бальтазар вже не може часто підніматися в гори. Йому допомагають рідні й як і раніше добувають трохи льоду для продажу. Сьогодні його купують лише в невеликих кількостях виробники коктейлів, і сім'я Ушко заробляє дуже мало.

Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

Дмитру Комарову випала унікальна можливість познайомитися з родиною останнього льодоруба і дізнатися секрети професії, яка зовсім скоро може зникнути назавжди. Разом з Бальтазаром і його рідними телеведучий підніметься до льодовика вулкана Чимборасо на висоту 4800 метрів, практично висоту г. Монблан (4809 м), щоб побачити своїми очима, як добувають найчистіший лід на планеті. Для Бальтазара це особливий день, адже вперше за тривалий час його сім'я знову об'єднається за справою його життя. 

Дмитро Комаров в Еквадорі / фото 1+1

"Робота льодоруба – це не просто наколоти замерзлої води. Потрібно спершу піднятися на величезну висоту і потім спустити цінний вантаж назад. Для прикладу, піднятися на головну гору Західної Європи Монблан – справжній виклик і перевірка на міцність для багатьох альпіністів з усього світу. Тільки уявіть, на таку ж висоту сім'я Ушко ходить регулярно, але не в пошуках екстриму, а щоб просто робити свою роботу", – розповів Дмитро Комаров.

З Бальтазаром може піти в минуле і його професія. Але Дмитро Комаров, в найкращих традиціях програми, спробує зробити маленьке диво для героя і повернути актуальність справі його життя. Телеведучий постарається зробити професію льодоруба знову потрібною і затребуваною, а також знайти спосіб поліпшити життя сім'ї Ушко.

Вас також можуть зацікавити новини: