Ілюстрація / REUTERS

Через карантин і закриті кордони чимало українців втрачають авіаквитки та тури до інших країн, які придбали завчасно ще до обмежень. Деякі встигають їх перенести на інший час, а ті, в кого подорож улітку, ще сподіваються на поновлення перевезень. А от повернути гроші від туроператора в повному обсязі практично неможливо.

Читайте такожУ Єврокомісії розповіли, чи має намір ЄС переглянути умови безвізу для України

Як йдеться в сюжеті ТСН, дедалі більше українців, які придбали квитки на літаки від авіакомпаній або повноцінні поїздки від туристичний компаній, опиняються в ситуації, коли призначені на весну-літо подорожі скасовуються через пандемію коронавірусу. Втім найчастіше їм лише пропонують перенести поїздку на пізніші дати, а про повернення грошей мова навіть не йде.

Одні з клієнтів, що опинилися в такій ситуації, розповідають, що якщо і пропонують повернути кошти, то з утриманнями, які туркомпанії називають як "фактично понесені збитки". Втім, скільки це саме зазвичай одразу не кажуть, лише натякаючи, що це буде чимала сума.

Водночас керівниця однієї з туристичних компаній розповідає, що сплеск обурень від клієнтів стається саме зараз, тому що багато людей купували тури за системою раннього бронювання ще торік зі знижкою, і починаючи з травня на відпочинок мало виїжджати в середньому по 100 туристів на тиждень. Жінка зауважує, що більшість її клієнтів все ж погоджуються на перенесення туру, розуміючи, що можуть залишитися і без грошей, і без туру.

"Не лише в Україні, але й в усьому світі туроператори та отелі не можуть повернути гроші туристам. Кращий з тих варіантів, що зараз можливі, по-перше, заспокоїтися, потім зв'язатися зі своїм агентом, який розкаже конкретну ситуацію з тим чи іншим оператором" - пояснює керівник Української асоціації турагенцій Антон Рудич.

Водночас керівник асоціації радить туристам: якщо ваша поїздка зривається через карантин, погоджуйтесь на пропозицію перенести її на якомога пізнішу дату, адже про поновлення міжнародного сполучення найближчим часом, кажуть урядовці, поки не йдеться.

Як повідомляв УНІАН.Туризм, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що туристичний сезон 2020 все ж таки відбудеться. Водночас дипломат переконаний, що відпустки будуть не такими як раніше.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.