REUTERS

У столиці Катару Досі відкрився Національний музей загальною площею 52 тис. кв м, побудований за проектом французького архітектора Жана Нувеля.

Читайте такожУ всесвітньо відомому музеї Бельведер з'явиться аудіогід українською мовою

Музей, розташований на набережній Корніш у катарській столиці, Нувель спроектував у формі троянди пустелі, і сказав, що він стане «іконою».

Хоча в останні роки Катар витратив мільярди доларів на покупку робіт знаменитих художників - Пікассо, Ротко, Матісса і Сезанна, однак новий музей присвячений не їм, а археології Катару, його природній історії, жителям і правителям.

Зовнішній вигляд будівлі натхненний кристалічною структурою гірської породи, відомої як «Троянда пустелі» (одна з різновидів гіпсу, що формується в шарах піску): 500 величезних дисків, які Нувель називає лезами, перетинаються під різними кутами. Для створення дисків знадобилося понад 1760 тонн сталі. За словами самого архітектора, «тут усе спрямоване на те, щоб відвідувач відчув пустелю і море. Архітектура і конструкція музею символізують таємниці кристалічних порід, що формуються в пустелях, і що нагадують пелюстки троянд». На стіни всіх 11 галерей музею проектуються відеофільми, присвячені природі та історії Катару. Серед цих фільмів - відеоінсталяції, спеціально створені для музею Дугом Айткеном і Джоном Санборном. Вартість будівництва музею не розголошувалася. Проте, за даними ЗМІ, на нього було витрачено близько $434 млн.

Церемонію відкриття музею очолили голова управління музеїв Катару Шейха аль-Маясса бінт Хамад бін Халіфа аль-Тані і Жан Нувель. Шейха аль-Маясса висловила надію, що музей щорічно відвідуватимуть понад 500 тис. туристів. На відкритті були присутні керівники найбільших музейних інституцій. А також численні гості і знаменитості, у тому числі голлівудський актор Джонні Депп, колишній президент Франції Ніколя Саркозі з дружиною Карлою Бруні, футболіст Жозе Моурінью, дизайнер Вікторія Бекхем.