Військові показали чергові докази порушення окупантами Мінських домовленостей / скріншот відео "5 каналу"

Окупанти на Луганщині біля Золотого використовують заборонений Мінськими угодами 120-й калібр.

Як йдеться в сюжеті «5 каналу», за словами бійців, мінометний обстріл у Золотому – це замість "доброго ранку". Окупаційні війська змінили тактику – по позиціях Об’єднаних сил цілять не лише вночі, а й удень. Усе поле всіяне вирвами.

Обстріл позицій українських захисників поблизу Золотого окупанти розпочинають вранці.

"Все було дуже тихо. Почули два виходи. Ми не розраховували, що то 120-ті. Думали, що то 82-а", – пригадує військовослужбовець Сергій.

Армійці швидко зайняли вогневі позиції, адже стріляли прицільно й активно.

"Тільки перший постріл іде противника, в нас хвилина-півтори – і всі готові. Це вже не раз перевірено", – каже Сергій.

"Летіло суто по наших позиціях. Тобто вони уже точно знали де наша зброя стоїть. Не можна було голови підняти", – пригадує боєць Надія.

Поки Сергій намагався вирахувати, звідки цілять окупанти, за кілька метрів від нього розірвалася міна. Життя врятувала каска.

Читайте такожНа Донбасі через обстріли поранено військового

"Почули вибух голосний. Почув, що в каску щось ударило, і каска просто злетіла з голови. Добре, що вона була не пристебнута. Бо коли йде обстріл, наскільки я знаю, бо дуже довго служу, що при ударі в каску може поламати шию, чи ще що-небудь", – пояснює армієць.

"Зо дві години тривав обстріл. Ще паралельно працював снайпер. У нашого бійця пробило глушник. Добре, що попало в глушник, не в бійця", – пригадує боєць Євген.

Аби вгамувати ворога, воякам довелося відкрити вогонь у відповідь.

"Коли дають добро відкривати вогонь – відкриваємо. Вже якщо загрожує суто життю нашому, то так! Це все стрілецька зброя, дозволена за Мінськими угодами. Нічого не порушуємо", – запевняє 21-річні Надія, командир кулеметного відділення.

"Якщо вже знаєш точно, звідки йде стрільба, затихає все. Більше думаєш не за себе, а за тих, хто поруч з тобою. За себе мало, думаєш, щоб усе було добре з побратимами", – каже Надія.

Після атаки на позиції Об’єднаних сил, ворог припинив обстріл. Армійці досліджують "врожай".

"Це хвостовик від 120-го міномету, таких кілька штук. Це ті, що ми знайшли. ВОГ-17 АГС. Близько 2-3 "равликів". Це те, що ми змогли дістати", – каже Євген.

Після обстрілу позицій у Золотому окупант перекинув вогонь на сусідні позиції, а цей опорний пункт узяли на приціл ворожі снайпери.