СБУ упіймала колишнього бойовика російських НЗФ, який в 2014 році привів у Луганськ "русский мир"  / Фото - Роман Кошмал

Контррозвідники Служби безпеки України затримали під час спецоперації активного учасника масових заворушень у Луганську навесні 2014 року, який в подальшому воював проти України у складі російських терористичних підрозділів.

Читайте такожУ Тернополі винесено вирок інформатору "ЛНР" і "ДНР"

Як повідомляється на сайті СБУ, співробітники СБ встановили, що мешканець Луганська примкнув до проросійських рухів «Антимайдан» та «Армия Юго-Востока» фактично від моменту їх створення. 6 квітня 2014 року він брав активну участь у штурмі, захопленні та утриманні адміністративної будівлі УСБУ в Луганській області.

Зазначається, що надалі він брав участь у бойових діях проти українських військових у складі незаконних збройних формувань, зокрема «козачих» НЗФ та у банді «Бетмен», куди потрапив завдяки своїм зв’язкам з ФСБ РФ.

У квітні 2015 року зловмисник залишив бойовиків через конфлікт з ватажками бандформувань та тривалий час проживав у тимчасово окупованому Луганську, перебиваючись випадковими заробітками.

Понад чотири роки він перебував у розшуку за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 262, ч.1 ст. 341 Кримінального кодексу України. Оперативники СБУ затримали колишнього бойовика на підконтрольній Україні території Донбасу.

Наразі затриманому оголошено про підозру у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.  

Зловмисник, як стверджується, дає правоохоронцям свідчення стосовно інших осіб, причетних до захоплення будівлі Луганського Управління СБУ та його арсеналу, формування окупаційної адміністрації РФ та російсько-сепаратистських збройних формувань, а також своїх контактів з представниками спецслужб країни-агресора.