Турчинов розповів, як зросли витрати на український оборонний сектор за останні роки / УНІАН

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що від початку російської агресії у 2014 році фінансування оборонного сектору України збільшилось у 19,5 разів, але все одно цього недостатньо для забезпечення повноцінної оборони та безпеку країни в умовах сучасного військового протистояння.

Читайте також«Укроборонпром» визначив ТОП-5 розробок вітчизняного ВПК за 2018 рік (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, про це Турчинов заявив під час круглого столу під назвою: "Проблемні питання реформування ОПК. Підвищення рівня прозорості закупівель за державним оборонними замовленням" у Києві.

Відео дня

«Коли у 2014 році розпочиналася війна, ми мали зруйнований сектор безпеки та оборони і зруйновану його дуже важливу складову – оборонну промисловість України», - заявив він.

За словами Турчинова, крім руйнації була ще серйозна проблема – «Укроборонпром» до 2014 року був не просто інтегрований до ОПК РФ, він фактично був його складовою частиною.

«Для нас було принципово важливо не просто відновити оборонну промисловість України, тому що в той час ми повинні були розраховувати виключно на власні сили, тому що реальної допомоги Україна ні від кого не отримувала, мається на увазі зброї та військової техніки. Але, ми водночас відрізали усі зв’язки з військово-промисловим комплексом РФ. Це не тільки якісь процеси забезпечення виробництв, це, безумовно і ринки збуту продукції», - зауважив він.

Турчинов підкреслив, що в цих умовах війни Україна була змушена в найкоротший термін відроджувати оборонну промисловість.

«Фактично з перших днів початку війни відродження ОПК було одним із важливих пріоритетів діяльності РНБО. Фінансування оборонного сектору з 2014 року збільшилося в 19,5 разів. Ви відчуваєте масштаб фінансування та відповідальності за ефективне використання цих коштів», - зауважив він.

Проте, як відзначив Турчинов, «в умовах сучасного військового протистояння той ресурс, який має Україна, яка досі має досить обмежений ВВП недостатній для того, щоб забезпечити повноцінну оборону та безпеку країни, тому одним із важливіших пріоритетів для нашої держави є безумовно збільшення ВВП, зміцнення національної економіки, без чого не може реально розвиватись оборонний комплекс».

Раніше міністр оборони України Степан Полторак заявив, що Україна переходить до нового рівня розвитку Збройних сил України, а саме до виробництва нової зброї замість ремонтування старих зразків озброєння.

Він зазначив, що державне оборонне замовлення цього року є «дуже оптимістичним», тому що в ньому передбачена поставка на озброєння як мінімум до 20 нових зразків озброєння.