На переконання Вінника, успіх такої операції буде значною мірою залежати від позиції РФ / фото mil.gov.ua

Військове звільнення Донбасу може призвести до відкритого вторгнення РФ на територію України.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив секретар парламентського Комітету з нацбезпеки Іван Вінник в кулуарах парламенту.

«Що стосується заяви пана Наєва, то, безумовно, він якнайкраще, на мій погляд, ознайомлений із загальною військовою ситуацією, з театром потенційних військових дій на сході нашої країни, тому що він тривалий період часу здійснював повноваження командувача Об’єднаних сил», - заявив він.

Відео дня

За словами Вінника, Наєв розуміє, з якими силами та засобами доведеться стикатися Збройним силам України в разі прийняття рішення і отримання команди на наступ з метою виходу на адміністративний кордон з РФ та звільнення окупованих територій.

«Дійсно, після того буде питання вже поліцейської операції – зачистки цієї території силами Нацгвардії та Нацполіції», - зауважив нардеп.

Водночас, на переконання Вінника, успіх такої операції буде значною мірою залежати від позиції РФ.

«Незрозуміло як РФ буде діяти. Вже сьогодні зроблені заяви, що будуть роздаватися російські паспорти громадянам України, які проживають на окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.. вже вистачає осіб, які нараз перебувають з російським громадянством на окупованих територіях», - зазначив він.

Читайте також«Нам сказали, що нас там не було»: псковський десантник розповів про бій з українцями за Новосвітлівку

Вінник наголосив, що «військова відповідь РФ буде полягати у прямому відкритому вторгненні на території України з метою захисту російських громадян, які, на думку РФ, будуть потерпати від дій ЗСУ у випадку сценарію, який запропонував пан Наєв».

Секретар парламентського Комітету з нацбезпеки нагадав, що на території РФ поблизу кордону з Україною зосереджене значне військове угруповання Росії.

«Декілька фактично військових корпусів, які зосереджені на російській території і «заточені» під потенційно атакуючі дії в бік України. У такому випадку незрозуміло, якою буде відповідь РФ», - додав він.

«Безумовно, що якщо українська дипломатія, українські політики, новий верховний головнокомандувач зможе отримати зрозумілі запевнення або з боку гарантів Будапештського меморандуму, що РФ не буде протидіяти Україні в силовому звільненні цих територій, або такі запевнення від РФ, яка так само є підписантом Будапештського меморандуму, яким гарантувалася недоторканість та територіальна цілісність, тоді такий варіант може розглядатися», - наголосив депутат.

Як повідомляв УНІАН, 16 березня 2018 року Порошенко призначив на посаду командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

30 квітня того ж року президент підписав указ про завершення Антитерористичної операції та наказ верховного головнокомандувача ЗСУ про початок операції Об’єднаних сил.

6 травня 2019 року Порошенко в рамках ротації призначив замість Наєва новим командувачем Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Олександра Сирського.

12 травня Наєв в інтерв'ю ТСН заявив, що на військову операцію щодо звільнення Україною окупованих територій піде менше доби.

Відповідаючи на запитання про те, скільки часу займе звільнення наших територій від окупантів, Наєв сказав, що для цього потрібно "дуже мало часу".

"Безпосередньо на військову акцію щодо звільнення території піде дуже мало часу - менше доби. Головне в такому випадку - дуже швидка дія, щоб дійти до українського кордону і там закріпитись. А на звільненій території одразу ж мають розпочати спеціальні заходи Національна гвардія, Національна поліція, інші силові структури", - додав генерал.