Бойовик Цемах міг бути тим, хто ховав "Бук" після знищення MH17 / фото: VK / російська служба BBC

Затриманий українськими спецслужбами колишній "командир ППО" бойовиків Володимир Цемах згадував знищення «Боїнга» рейсу MH17 у своїх старих інтерв'ю. Журналісти припускають, що ще тоді він розповів, як ховав комплекс «Бук».

Читайте такожСБУ оголосила підозру чотирьом фігурантам у справі МН17

На відповідне відео, доступне на Youtube, звернуло увагу «Настоящее время». Так, в інтерв'ю 2015 року Цемах переказує популярну свого часу у росЗМІ версію, згідно з якою бойовики цілилися в українські військові літаки. Один збили, а другий український штурмовик нібито і збив цивільний "Боїнг". Цю версію давно спростували міжнародні слідчі.

При цьому, на відео бойовик зізнається, що витягував "якогось" пацана і "щось" ховав. Одне слово в цій цитаті автори відео заглушили сигналом, але якщо читати по губах, то можна припустити, що їм могло бути слово "Бук" – зенітно-ракетний комплекс.

"Я цього пацана витягав, я цей "Бук" ховав...", - каже Цемах, коментуючи знищення літака.

За версією міжнародного слідства, саме з "Бука" і був збитий авіалайнер MH17.

Раніше повідомлялося, що українські спецслужби в кінці червня глибоко в тилу на території непідконтрольного Україні Сніжного Донецької області затримали колишнього командира ППО" бойовиків Володимира Цемаха. Зацікавити українських силовиків Цемах міг тому, що поряд з цим містом 17 липня 2014 року був збитий малайзійський "Боїнг".

Шевченківський райсуд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці. Затриманому пред'явлено обвинувачення за частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України - "Створення терористичної групи чи терористичної організації". Якщо провина Цемаха буде доведена, йому загрожує від восьми до п'ятнадцяти років позбавлення волі.