Вертоліт AH-64 Apache / US Army

Ударний вертоліт AH-64 Apache, завдяки ленд-лізу для України від США, дійсно може посилити Збройні Сили України. А через те, що він створювався для того, щоб нищити російські танки та бронетехніку у Європі, Apache може якісно допомогти українським військовим у боротьбі проти армії РФ.

Чи Реально Україні отримати AH-64 Apache

Одразу треба усвідомити, що будь-яке ефективне застосування вертольотів на полі бою зараз можливо лише, як мінімум, при паритеті у повітряному просторі. А найбільш ефективним це може бути у тому випадку, коли небо буде надійно "закрито" для ворожих літаків, а самі "вертушки" будуть прикриватися винищувальною авіацією.

Тобто, в кращому випадку, коли все відбувається в логічній і прагматичній послідовності, спочатку Україна повинна отримати винищувачі або ультимативні F-15E, або "літаки-солдати" F-16. І вже після цього можливо вести мову про масове та ефективне використання ударних вертольотів не "наскоками-набігами", а для планомірної роботи з вижигання рашистів з української землі.

Відео дня
Вертоліт AH-64 Apache / US Army

Але, як і з літаками, передача вертольотів це не тільки самі машини та навчені пілоти, це й навчений наземний персонал та логістика. Для розуміння складності лише із забезпеченням, то у 1999 році 24 вертольоти Apache були перекинуті до Албанії щоб взяти участь у боях у Косово. Для їх забезпечення було необхідно перевезти 26 тисяч тонн оснащення і навіть попри це із ним виникали проблеми. 

Можливості AH-64 Apache

AH-64 Apache створювався у 70-х, як супер-мобільний протитанковий засіб, який має знищувати бронетехніку поза зоною ураження противника. За час свого існування Apache пройшов декілька хвиль модернізацій, кожна з яких лише збільшувала вогневі можливості та ефективність цього вертольоту.  

Найбільш відома версія Apache - AH-64D Longbow, який відрізняється радіолокаційною станцією керування вогнем. Вона здатна відслідковувати на фоні землі 128 цілей та дозволяє одночасно атакувати до 16.

А її положення над втулкою гвинта дозволяє робити це укрившись за перешкодою, наприклад, за деревами чи схилом пагорба. Більше того AH-64D Longbow може передавати дані про цілі на інші вертольоти та наводити їхні ракети.

Тобто все що зможе побачити ворог за 8 км, а саме така дальність вогню спеціальної версії протитанкової ракети Hellfire AGM-114L з радіолокаційною головкою самонаведення, це РЛС. А поки він буде її розглядати в нього вже будуть летіти високоточні ракети, які діють за принципом "вистрілив-забув".

Вертоліт AH-64 Apache / US Army

З додаткових систем озброєння, для ближнього бою: одна з кращих у своєму класі 30-мм автоматична гармата M230 з боєзапасом 1200 снарядів, некеровані ракети, а для самооборони від повітряного противника - AIM-92 Stinger.

До речі AH-64D Longbow - це не остання модернізація, з 2011 року машини проходять оновлення до версії AH-64E Guardian. Всі її можливості не розкривають, а із відомого те, що Apache навчився керувати безпілотниками та інтегрований до автоматизованих систем управління. 

Особливості AH-64 Apache

AH-64 Apache, при правильному використанні, має вбивчу ефективність. Але вона намертво пов’язана із наявністю коштовного високоточного озброєння, високого професіоналізму та контролю повітряного простору. Якщо всі ці пункти виконані, Apache можливо використовувати на повну. Зокрема під час операції Буря у пустелі у 1990 році 277 Apache за 100 годин операції знищили 278 танків та понад 600 одиниць легкої бронетехніки та інших цілей.

Також необхідно розуміти, що Apache, як і будь-який інший ударний вертоліт, має відносно невелику операційну дальність до 480 км або 2,5 годин польоту. Це вимагає розгортання передових вертолітних майданчиків, які мають бути захищені від ударів далекобійним ракетним озброєнням, яке активно використовує РФ, мова йде про різноманітні "Калібри" та "Іскандери".

Вертольоти AH-64 Apache / US Army

І слід пам’ятати, що Apache це більш ніж дорогий вертоліт. Ціна за один сучасний Apache для армії США, орієнтовно, складає понад 60 млн долл. Але для іноземних країн ціна традиційно вища. Наприклад, у 2019 році Мароко замовляв 36 одиниць AH-64E із супутнім озброєнням та послугами за 4,25 млрд долл.

Але і така ціна не зупиняє покупців по всьому світу, окрім США Apache експлуатується у 15 країнах, а всього виготовлено було понад 2400 AH-64. 

Характеристики AH-64D Longbow

  • Екіпаж: 2 людини
  • Максимальна злітна вага: 10433 кг
  • Потужність силової установки: 1890 к. с. (1409 кВт)
  • Крейсерська швидкість: 265 км / год
  • Практична стеля: 6,1 км
  • Бойовий радіус: 450 км