Оперативно-тактичний комплекс" Іскандер " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

"Іскандер" - це оперативно-тактичні комплекси, які армія РФ активно використовує проти України. Саме на ці далекобійні комплекси і зробив окрему ставку Кремль, намагаючись ударами за сотні кілометрів зламати волю українців до перемоги.

Для чого потрібен ОТРК "Іскандер"

Під ракетні удари з "Іскандерів" потрапляють не тільки військові, але і цивільні об’єкти, які не мають нічого спільного з оборонною інфраструктурою. І, на жаль, перехопити ці ракети доволі складно. 

Річ у тому, що "Іскандер" - це комплекс, який створювався для знищення стратегічних цілей: штабів, центрів управління та зв’язку, складів, баз зберігання, аеродромів тощо. Всі ці об’єкти завжди добре захищені від подібного нападу засобами протиповітряної та протиракетної оборони, тому російські конструктори розробили "Іскандер" з урахуванням необхідності проходження ракети повз таку захисну "парасольку". 

Відео дня
Оперативно-тактичний комплекс" Іскандер " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

ОТКР "Іскандер" - дальність і радіус ураження

Слід зазначити, що "Іскандер" може застосовувати два типи ракет: балістичні 9М723 та її модифікацію 9М729, а також крилату - Р-500. Формально кожна з них має максимальну дальність до 500 км, хоча стосовно крилатої ракети Р-500 є твердження, що вона може долати у рази більшу відстань. Також кожна з них має свої засоби для подолання оборони.

Балістична ракета "Іскандера" - переміщується по високій траєкторії висотою близько 100 км, свою ціль вона атакує згори на швидкості, як декларують у РФ, до 7500 км/год. Це мінімізує час, який є у зенітних ракетних комплексів для її перехоплення. Окрім цього, балістична ракета "Іскандера" маневрує перед ударом та скидає хибні цілі, які на радарах виглядають як сама ракета.

Оперативно-тактичний комплекс" Іскандер " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Навіть в теорії перехопити такі цілі може лише дуже обмежена кількість зенітних ракетних комплексів. В умовах України - це лише ЗРК С-300.

Для знищення цілей в ракетах 9М723 та 9М729 можуть використовуватись різні бойові частини вагою близько 500 кг. Вони можуть бути касетними, осколково-фугасними, термобаричними. Всі вони завдають величезної шкоди, або "засіюючи" суб-боєприпасами площу еквіваленту двом футбольним полям, або залишаючи після себе воронку глибиною у 8-10 метрів, або спалюючи все живе без шансу на порятунок у діаметрі понад 60 метрів.

Оперативно-тактичний комплекс" Іскандер " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Окрім того, існують і так звані "спеціальні" бойові частини зі зброєю масового знищення, включно із ядерним зарядом потужністю до 50 кілотонн. Це більше ніж сумарна потужність двох ядерних бомб скинутих на Японію у 1945 році.

Крилата ракета Р-500 для проходження повз протиповітряну оборону використовує інший засіб - політ на малій висоті до декількох десятків метрів з огинанням рельєфу місцевості, що робить її виявлення доволі складною задачею.

Але, на відміну від балістичної ракети, якщо її вчасно виявити, то збити крилату ракету можливо будь-яким зенітним ракетним комплексом. Бо Р-500 має дозвукову швидкість та не маневрує під час польоти. Тому і збити її, як доводить практика, можна навіть з ПЗРК "Ігла".

Оперативно-тактичний комплекс" Іскандер " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Водночас бойові частини Р-500 хоч і мають аналогічне різноманіття за типами, але трохи менші за вагою та мають меншу потужність. 

Також слід зазначити, що точність ракет "Іскандера" у Кремлі заявляли, як "феноменальну" - декілька метрів від точки прицілювання. Проте, як показує практика, російські ракети не відрізняються ні точністю, ні надійністю.

Загалом "Іскандер" це вкрай дорога зброя, а те що Кремль "пуляє" ним по жилих кварталах - це свідчення безвихіддя окупантів.