Володимир Путін продовжує погрожувати світу ядерною зброєю / фото REUTERS

Якщо президент РФ Володимир Путін вирішить застосувати ядерну зброю, Захід відповість жорсткими заходами аж до превентивного удару по його бункеру.

Впевненість у цьому висловив військовий експерт, полковник Збройних Сил України в запасі та військовий льотчик-інструктор Роман Світан.

"Путін загнав сам себе у кут після того, як оголосив війну вже самій Росії, оголосивши мобілізацію. Мобілізація у тому вигляді, в якому він її представив, – це передкрайній крок, його якась лінія, після якої він вже подумує застосувати ядерну зброю. Воно єдине у нього залишається після мобілізації, а тим більше після провальної...  Думки такі у росіян є, і російське військово-політичне керівництво продумує такі варіанти", – заявив він.

При цьому Світан акцентував, що згідно з Будапештським меморандумом Україну повинні захистити від ядерних посягань:

"Я думаю, вже питання вирішене серед підписантів цього Будапештського меморандуму. А там і США, і Китай, і Англія, – країни, у яких є ядерна зброя. Вони будуть вживати заходів, швидше за все, превентивного удару. Перед тим, як буде ухвалено таке рішення росіянами, або буде розпочатий якийсь рух з перенесення ядерних зарядів".

Полковник вважає, що Путін не зможе застосувати ядерну зброю. На його думку, ймовірність, що йому не дадуть цього зробити, досягає 99%.

"Система не дасть РФ застосувати цю зброю на різних етапах, включаючи усунення верхівки військово-політичного керівництва Росії ще до дачі команди на використання ядерної зброї. Швидше за все, саме цей варіант буде застосований, як тільки у них виникне така думка дійсно виконати цю загрозу. Це самий безболісний, найлегший для світу варіант – просто знищити центр ухвалення рішень, Путіна", – заявив Світан.

Експерт додав, що країни НАТО мають високоточну зброю, яка дозволяє знищити певний об'єкт без найменшої загрози для мирного населення.

Ядерні погрози Путіна: як відповість Захід

Російський президент Володимир Путін днями спровокував чергове обговорення ризиків ядерного удару. Він знову пригрозив всьому світу застосуванням зброї масового ураження нібито "у відповідь".

На думку експертів, в тому випадку, якщо Путін зважиться запустити ядерну боєголовку, дії Заходу й не тільки щодо запобігання удару будуть моментальними.

Зокрема, російський опозиційний політик Ілля Пономарьов заявив, що зупинити Путіна намагатиметься навіть його оточення, яке тотально проти подібного розвитку подій. В даному випадку Путіна чекатиме фізичне усунення.

Військовий експерт Олег Жданов у свою чергу нагадав, що країни-партнери України готові завдати превентивного удару.

І публіцист Андрій Піонтковський висловив упевненість, що Захід пережив свій страх перед шантажем Путіна та готовий його знищити в разі чого.