ВМС України відтіснили флот Росії на 100 км від українських узбереж / фото УНІАН

Блокада південних портів в Україні, яку тримають російські окупанти, може бути ослаблена через відхід військових кораблів РФ від українських берегів.

Про це повідомляти Інститут з вивчення війни (ISW) у зведенні.

"ВМС України заявили, що відтіснили російський Чорноморський флот більш ніж на 100 км від узбережжя України, що, ймовірно, послабить тиск російської блокади на південні порти України", – прогнозують аналітики.

Відео дня

В Інституті послалися на повідомлення ВМС ЗСУ і британської розвідки про те, що російські ВМС змушені змінити свою тактику в Чорному морі і більше покладатися на системи берегової оборони "Бал" і "Бастіон" в окупованих Херсоні та Криму, а також посилювати свої засоби ППО на Зміїному.

Також в ISW врахували повідомлення Міноборони України про те, що російські війська перекинули до Криму додаткові дивізіони ППО С-300.

"У сукупності ці повідомлення свідчать про те, що український військово-морський тиск і протикорабельні ракети, ймовірно, в тому числі надані Великобританією та іншими державами, змусили російське угруповання в північно-західній частині Чорного моря більше покладатися на берегову і протиповітряну оборону, оскільки вони були відтіснені від українського узбережжя", – заявили аналітики.

"Україна, ймовірно, спробує використати ці успіхи, щоб пом'якшити економічний тиск російської блокади на українські порти і шукати додаткову економічну підтримку на Заході, включаючи, можливо, відкриття нових маршрутів для міжнародної допомоги Україні", - прогнозують експерти ISW.

Раніше, як писав УНІАН, в Росії триває паніка через отримання важкого озброєння Україною: у Чорному морі стало менше кораблів. Кілька кораблів наприкінці травня відійшли в район тимчасово окупованого Криму.

Варто відзначити, що рані спікер Одеської ОВА Сергій Братчук запевняв, що Україна до наразі має достатньо ракет, щоб потопити весь ЧФ РФ. 

Вас також можуть зацікавити новини: