ФАБ-500 занадто важкі для модулів / фото соцмережі

Військовий оглядач Олександр Коваленко заявив, що з самого першого дня, як окупанти стали застосовувати на своїх ФАБ-500 М62 так звані модулі планування і корекції польоту, він підкреслював, що це вкрай халтурний, кустарний продукт з низькою надійністю.

"Модуль який зараз масово "варять" Кулібіни, являє собою досить примітивну конструкцію з крила, що приводиться в польотне положення після скидання, за допомогою пружинного пристрою, що знаходиться під натягом. Стримує пристрій - засувка. В процесі скидання бомби, одночасно проводиться постановка модуля в польотне положення - тобто, розкриття крила і зведення бомби в боєздатний стан", - написав він.

За словами ескперта, ось тут починається найцікавіше, а саме - ймовірність того, що щось у цього процесу піде не так.

Відео дня

"По-перше, дуже висока ймовірність того, що засувка на кустарному модулі не відкриється, отже, крило не буде приведено в польотний стан. Тобто, "плануюча" бомба, в бойовому режимі, стає вільнопадаючою. Привіт Білгород! По-друге, під час скидання якщо навіть все спрацьовує і крило розкривається, то через якість матеріалів, з яких росіяни "варять" модулі і криві розрахунки конструкції, модуль має високу ймовірність розвалитися під час польоту бомби, що знову робить її вільнопадаючою", - пояснив Коваленко.

Він вказує, що справа в тому, що розрахункові можливості модуля виявилися спочатку невірними і він відчуває перевантаження по вазі, а так само аеродинамічні проблеми. Це одна з причин, по якій РОВ починають переходити на використання бомб ФАБ-250. ФАБ-500 занадто важкі для модулів.

"Ну і по-третє. Приведення бомби в боєготовий стан при скиданні не завжди проходить гладко. Тобто, бомба може бути скинута, модуль розкрити крило, але при досягненні цілі бомба не вибухне. І зараз по російських полях чимало розкидано таких бомб, у яких не звівся детонатор. Всі ці проблеми були відомі з перших же днів застосування модулів на бомбах, але модуль настільки дешевий, а бомб так багато у росіян, що їм було плювати на втрату навіть 50% скидуваних бомб, адже інші 50% все ж досягають своєї цілі. Але, приховати дефективність бомб вже неможливо", - додав аналітик.

Падіння російських бомб у Білгородській області - деталі

20 квітня в житловий район Бєлгорода впала авіабомба. В результаті на місці падіння утворилася велика воронка. 

21 квітня в Бєлгороді відкопали ще одну нерозірвану російську бомбу, попередньо евакуювавши 3 тисячі жителів. Зазначалося, що впала на Білгород бомба була без запобіжника. 

Нещодавно в Білгородській області знайшли фугасну авіабомбу вагою 500 кілограм. Близько тижня тому мешканка села Головчине "почула гучний звук" і виявила на території своєї ділянки воронку. Розкопали і знешкодили її через деякий час, евакуювавши 56 жителів вулиці.