Окупанти ударили по Харкову / скриншот

Росіяни нанесли прицільні удари по цивільним об’єктам Харкова. Враховуючи точність та потужність модернізованою зброї, наразі може бути тільки три варіанти для захисту Харкова та області від таких ворожих ударів.

Засновник БО "Реактивна пошта", військовий експерт Павло Нарожний проаналізував, наскільки небезпечні російські керовані авіабомби УМПБ Д-30 для української території та Харкова. 

"Це керована авіаційна бомба, тобто високоточна  зброя, тому вони точно знали по чому стріляють і мова йти не може про якусь помилку. Дальність такої зброї може бути від 60 до 120 км. Якщо ми кажемо про Харків, це означає, що літак, який скидав цю бомбу, знаходився за Білгородом, на дуже великій відстані",- зазначив військовий експерт в ефірі телемарафону. 

Відео дня

Він додав, що в керованих авіаційних бомбах стоїть подвійна навігаційна система.

"Перша – це інерціальна, а друга - за допомогою супутникових систем глобальної навігації. Навіть, якщо працювала українська система РЕБ, яка глушила ці GPS, то помилка може бути в декілька сотень метрів, а не кілометрів",- акцентував Нарожний.

Експерт зазначив, що росіяни модернізують старі радянські бомби та отримують багато дешевої та потужної зброї. "Самі бомби беруть радянські - старі чавунні бомби часів 60-70 років. На них ставлять цей УПМК, навігаційну систему з крилами. В деяких випадках з реактивним двигуном, для того, щоб збільшити дальність. І тільки сама ця система сучасна. Вартість такої чавунної бомби до $15 тис., вартість системи керованої до $30 тис. Це дуже дешева і дуже високоточна потужна зброя. Тому, загроза є і зберігається", - підкреслив Нарожний.

За словами експерта, збивати керовані авіаційні бомби теоретично можливо, але найефективніше знищувати сам російський носій – літак. Йдеться про ворожі Су-34 та Су-35, з яких росіяни скидають такі бомби та мають доволі велику кількість цих носіїв на озброєнні. "За різними оцінками у них щонайменше є 200-250 штук, на рік вони можуть виробляти 2-3 таких літаки", -  пояснив він.

Нарожний зазначив, що на сьогодні існує три варіанти захисту Харківщини від російських носіїв керованих авіаційних бомб. 

Перший передбачає наявність зенітних ракетних комплексів далекого радіусу дії. "У нас на озброєнні є SAMP/T з дальністю 100 км, є  Patriot з дальністю 140-160 км. Але, нажаль, цих систем дуже мало і вони не можуть покрити всю територію. Президент Зеленський казав, що нам потрібно дві системи Patriot, щоб покрити Харків та область від цих всіх ударів", - акцентував він.

Другий можливий варіант для знищення російських носіїв, це використання літаків F-16 з ракетами AIM з дальністю 140-160 км, але F-16 Україна поки ще не отримала.

"Третій варіант, знищувати російські  літаки- носії на аеродромах. Успішні приклади ми вже бачили, і дронами, і ракетами ATACMS в тимчасово окупованому Криму, тобто  всі методи хороші", - підкреслив він.

Нарожний зауважив, що ще одна ЗРК IRIS-T, яку Україна отримала від Німеччини, це потужне підсилення української ППО. Але треба враховувати, що ця система середнього радіусу дії і захищає територію від крилатих ракет та дронів. 

"Той саме Харків наразі вона захистити не зможе. Адже літак знаходиться на відстані 60-100 км від точки скидання, а саму ЗРК треба розмістити як мінімум в кілометрах 40 від лінії зіткнення. Тому, нажаль, це не є відповіддю на загрози Харкову", - пояснив він..

Удари по Харкову

25 травня вдень російські війська поцілили двома керованими авіабомбами УМПБ Д-30 по будівельному гіпермаркету в районі Північна Салтівка у Харкові.

Підтверджено загибель людей, є велика кількість зниклих безвісти та поранених. Кількість постраждалих постійно змінюється та зростає.

За останніми даними, в результаті удару постраждали щонайменше 40 осіб, 15 працівників гіпермаркету досі не виходять на зв’язок. 

Президент Володимир Зеленський відреагував на жорстокий удар російських загарбників по Харкову та закликав партнерів надати Україні засоби ППО і сучасну авіацію, щоб врятувати життя українців.

Вас також можуть зацікавити новини: