Сьогодні ситуація в Україні у чомусь схожа на ситуацію в Грузії 2008 року. Тоді, 8 серпня, Росія офіційно вторглася, але на території Грузії вони перебували й до цього.

12 серпня 2008 року було підписано мирну угоду про припинення вогню за посередництва Євросоюзу. І вже 13-го Росія порушила угоду і пішла далі, захопила Ґорі, Сенакі, портове місто Поті та інші.

Щотижня Росія захоплює нові землі. Після 2008 року було окуповано 60 тисяч квадратних метрів Грузії.

Відео дня

У нас на лінії окупації немає спецназу, військових, укріплень... просто стоять поліцейські пости. У підсумку, людина прокидається, а її будинок уже оточений колючим дротом і це вже окупована територія.

Південна Осетія стала офшором для російських чорних грошей

І вже зараз можна сказати, яким буде життя на окупованих Росією територіях. У Південній Осетії жило близько 50 тисяч осіб, зараз – 20 тисяч. Порівняно з Донбасом - футбольне поле. Ця територія стала офшором для російських чорних грошей, там вони їх відмивають. За роки окупації через цю "пральню" пройшли кілька мільярдів доларів. До слова, банки Південної Осетії були "пральнею" і для тих російських грошей, які йшли в "ЛНР" і "ДНР". Вугілля з Донецької області везли в Абхазію, змішували з місцевим вугіллям і продавали в Туреччину. Усі невизнані республіки між собою так "контактують".

В Абхазію зайшли величезні гроші, але їх розікрали

В цілому, після визнання Росією, в Абхазію зайшли величезні гроші. Але їх розікрали. І жити без дотації з російського бюджету в невизнаних республіках вже не можуть. Єдине, що росіяни зробили – полагодили дороги. Але й це зроблено лише тому, що це - стратегічні об'єкти для військових. Що зробили для людей? Полагодили дахи житлових будинків. На цьому ремонт закінчився. Гроші, які на це виділялися, розікрали. У деяких випадках не видно було і бажання щось відновлювати. Тепер на місці зруйнованих сіл – військові бази, стрільбища.

Росія не турбується про здоров'я людей на своїх територіях, а на окупованих тим більше

Ще один момент - Росія не турбується про здоров'я людей на своїх територіях, а на окупованих тим більше. З Абхазії в Тбілісі люди приїжджають лікуватися. За 14 років після окупації у них немає жодної цивілізованої лікарні. На всю Абхазію - чотири апарати МРТ. Та й ті час від часу ламаються.

Зате кримінал розвинений дуже серйозно - грабують російських туристів, навіть вбили помічника російського посла в Абхазії, який розслідував викрадення російського бізнесмена. "Русскій мір" у всій красі.

На цирк із визнанням "ЛДНР" було соромно дивитися. І придумані обстріли території Росії з попаданням в якийсь туалет, і прорив українського БТРа (а фактично "ДНРівського" БТРа) у Росію перед засіданням Радбезу РФ, зіграли свою роль. Але, звичайно, тільки в межах Росії. Ніхто в світі вже не повірить у такі казки, тим більше Байден все це передбачив від і до…

Усе залежить від того, у яких кордонах будуть визнані невизнані республіки

Останні дні держпропаганда Росії, діючи за шаблонами серпневої російсько-грузинської війни 2008 року, створила масу фейків для того, щоб виправдати спочатку визнання "ЛДНР" у довоєнних кордонах, а потім почати війну проти України із виходом на ці кордони і розділом України. Тепер усе залежить від того, у яких кордонах будуть визнані невизнані республіки. Якщо в межах актуальних - це випуск пари. Якщо в межах українських областей, то тоді це початок повзучої окупації.

Так вони діють у Грузії - постійно захоплюють нові землі. І триває це вже чотирнадцять років.

Георгій Джакая, грузинський блогер