Росія використовує літаки Ту-95 для завдання ударів по Україні / фото ua.depositphotos.com

Ресурс авіації російських військ для завдання ракетних ударів по Україні гранично обмежений. Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, це ще один показник того, наскільки масовані удари вони можуть наносити.

За його словами, для пусків ракет Х-101 російські окупанти застосовують літаки Ту-95МС, а Ту-22М3 найчастіше застосовуються ними для пуску Х-22. Коваленко заявив, що боєздатних Ту-95МС у Росії всього 22 літаки, інші або на модернізації, або в ремонті.

"Фактично, кожен з Ту-95 може нести 2 ракети Х-101, з чого робимо висновок, що загальний пуск всіх боєздатних літаків даного типу становить 44 ракети. Літак Ту-22М3 може нести до 3 ракет Х-22, але тут починається дещо цікавіша математика. Річ у тім, що 3 ракети Х-22 перевантажують літак, планер у цілому і силову установку, в наслідок чого ці літаки не навантажуються найчастіше більш ніж однією ракетою Х-22, щоб не ризикувати машиною. Така практика була заведена ще з часів СРСР", - розповів експерт.

Відео дня

Він зазначив, що сьогодні у Росії немає достатньої кількості ракет Х-22 для повного завантаження всіх Ту-22М3, а тому, на думку Коваленка, ці літаки взагалі не зовсім корисні.

До того ж як додав експерт після кожного польоту кожен стратегічний бомбардувальник-ракетоносець проходить післяпольотне обслуговування, обов'язкове для збереження його працездатності:

"Без нього, двигун, наприклад, може відмовити в повітрі й вуаля! Тобто, російські окупанти не можуть взяти літак, навантажити його двома ракетами, запустити на Україну, а потім завантажити ще і ще й так 3-4 рази поспіль. Адже після цього самого 3-го і 4-го разу літак просто може не повернутися на аеродром, а якщо і повернеться, то потім дуже довго не злетить".

Втрати Росії в Україні - дані Генштабу

Раніше повідомлялося, що з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну ЗСУ знищили 283 російські літаки та 268 вертольотів.

Крім того, Росія втратила близько 105250 осіб особового складу, 3026 танків, 6059 бойових броньованих машин, 2010 артилерійських систем, 4683 одиниці автомобільної техніки та автоцистерн.