Експерт пояснив, чи допоможе Росії мобілізація 20 тисяч осіб на місяць / фото ua.depositphotos.com

Командування російських окупаційних військ при нинішньому рівні мобілізації не може компенсувати втрати в зоні бойових дій. Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. 

Як написав експерт в Telegram, це підтвердив представник прес-служби ГУР МО Андрій Юсов, зазначивши, що в місяць РФ мобілізує до 20 тисяч осіб.

"В принципі, ті дані, на які я так чекав. Ця інформація дозволяє повною мірою оцінити можливості російських окупаційних військ з відновлення боєздатності своїх підрозділів, з урахуванням як щодобових, так і щомісячних втрат. Я неодноразово підкреслював, що цей показник щомісячної компенсації РОВ (російських окупаційних військ – ред.) становить 50 тис", – пояснив він. 

Відео дня

За словами Коваленка, в це число входять "як анігільовані, поранені, полонені, так і ротаційні компенсації" російських окупаційних військ. Щомісячний мобілізаційний ресурс в 20 тисяч для росіян ефективний лише по позиції компенсації безповоротних втрат.

"Таким чином, якщо протягом найближчого часу в Росії не буде оголошена чергова мобілізація, вони будуть щомісяця просідати на 30-40 тис особового складу. Але найцікавіше те, що якщо вони почнуть знову нарощувати потенціал мобілізації, рівень втрат від неї у РОВ буде так само зростати", – наголосив оглядач.

Коваленко пояснив, що це обумовлено тим, що при необхідних для компенсації військ мобілізаційних ресурсах втрачається їх якість. Крім того, щодня скорочуються можливості по їх забезпеченню і штатної комплектації.

"І якщо завтра в РФ почнуть мобілізувати 50-100 тис., то це будуть... голі-босі! По суті, 20 тисяч – це той ресурс, який РОВ можуть на місяць більш-менш забезпечити. Більше – криза МТЗ (матеріально-технічного забезпечення – ред.) і чергове зростання втрат, яке потрібно буде компенсувати ще більшою мобілізацією. Ось такий уроборос людського ресурсу для РОВ. Це інсульт всієї системи", – резюмував Коваленко. 

Мобілізація в Росії

21 вересня 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про проведення в Росії так званої часткової мобілізації, метою якої називали призов 300 тисяч осіб. Вже за місяць призов нібито скасували, проте мобілізаційні заходи так і не припинялися. 

Нещодавно у Воронезькій області офіційно оголосили про початок вручення повісток. Це робитимуть нібито з метою актуалізації даних обліку.

Пізніше правозахисник Павло Чиков заявив, що активно роздавати повістки почали в 35 регіонах РФ. При цьому, за його словами, найбільше питань до повісток, які викликають на військові збори, адже відповідний указ президента не був опублікований.

Крім того, повістки почали приходити навіть студентам. Так, учні Новосибірського державного технічного університету побачили повістки прямо в особистому кабінеті на сайті вишу.

Вас також можуть зацікавити новини: