Експерт пояснив, чого чекати від нової хвилі мобілізації в РФ / фото ua.depositphotos.com

Політтехнолог Михайло Шейтельман вважає, що в разі початку на території Російської Федерації нової хвилі мобілізації, яку, за даними української розвідки, можуть оголосити вже 15 січня, росіяни підуть воювати. Він наголосив, що в Росії не знають, що таке спротив, а також не мають уявлення про реальну ситуацію на фронті.

В ефірі 24 каналу Шейтельман зазначив, що він не сумнівається в тому, що найближчим часом в РФ таки оголосять нову хвилю призову. При цьому він додав, що навіть ті, хто хоч трохи розуміє специфіку війни, бачили кадри з мертвими військовими РФ з Бахмута чи інших українських міст, не готові чинити опір.

Крім того, експерт пророкує нову хвилю виїзду росіян за кордон. Знову намагатимуться поїхати і ті, хто виїжджав у вересні, а потім повернувся до Росії. 

Відео дня

"Але таких буде, можливо, мільйон, всі інші, на жаль, покірно підуть. Без бажання, без ентузіазму, але підуть", – додав Шейтельман.

Водночас, за словами політтехнолога, попри масштабну мобілізацію, в Росії є великі технічні проблеми –  їм не буде де розмістити нових мобілізованих. Він також нагадав, як під час попередньої хвилі мобілізації 300 тисяч осіб ночували в лісі, в школах тощо. 

"От вони змогли переварити ці 300 тисяч, насилу, але змогли. Розтягли у часі, не за один день їх забрали, а протягом приблизно 1,5 місяця", – вважає він.

Експерт переконаний, що відсутність потужностей для ще 500 тисяч мобілізованих створить нове логістичне свавілля.

"І це добре. Уявляєте, як вони взимку будуть спати на ліжках в лісі", – зазначив він. 

Шейтельман наголосив, що на росіян майже не вплинуло і звернення міністра оборони України Олексія Резнікова, де він попередив їх про нову хвилю мобілізації. Він додав, що до великої частини населення РФ це звернення дійти просто не може. 

"У тих, кого саджають у автобуси, як баранів, і везуть на війну, немає ні інтернету, ні ютубу, ні можливості дізнатися, хто такий Рєзніков і де розташована Україна. Вони і карту світу ніколи не бачили", – пояснив політтехнолог. 

Водночас Шейтельман сумнівається, що російська влада піде на повне закриття кордонів. 

"У них і так багато цих баранів у провінції. Їм ті люди, які намагаються втекти на самокатах до Казахстану, не надто потрібні. Їм простіше дати втекти мільйонам спокійно, і забрати всіх інших, аніж намагатися відловлювати тих, хто вирішив тікати", – додав експерт.

При цьому, за словами Шейтельмана, на пізніх етапах війни, коли росіянам, можливо, знадобиться 10 мільйонів мобілізованих, кожен буде на рахунку. Проте поки що вони працюють "методом крупної сітки".

Експерт також прогнозує великі втрати серед російських окупантів. Він наголосив, що коли в РФ мобілізували перші 300 тисяч осіб, їх знищували шаленими темпами. У листопаді та грудні була зафіксована рекордна кількість втрат у ворога – ліквідували близько 16 та 17 тисяч окупантів. Якщо додати сюди поранених, то можна дійти висновку, що весь осінній призов вичерпався на вбитих та поранених.

"До березня із цих 300 тисяч не залишиться жодного живого або не пораненого. Хоча частково поранені повертаються у стрій, але це вже люди не зовсім здорові", – наголосив Шейтельман. 

Нова хвиля мобілізації в Росії: що відомо

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк заявив, що російська влада 15 січня може оголосити про додаткову мобілізацію. Очікується, що мобілізувати можуть до 500 тисяч росіян. Проектом указу передбачено, що цього разу мобілізація також відбуватиметься в Москві і Санкт-Петербурзі.

Військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що Росія планує провести нову хвилю мобілізації, аби підготувати резерви для ведення масштабних наступальних дій до початку весни 2023 року. За його словами, в окупантів є плани створити мінімум одну основну ударну групу, а також одну-дві допоміжні для проведення наступу на певних ділянках на початку весни чи навіть раніше.

Вас також можуть зацікавити новини: