Варченко пояснив одну з цілей нового наступу РФ на Харківщині / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Новим наступом у Харківській області російські окупаційні війська хотіли показати Заходу, що у РФ є невичерпні ресурси. Проте насправді у ворога немає ресурсу для успішних операцій на Харківщині та Сумщині, каже експерт з національної безпеки, військовослужбовець ЗСУ Іван Варченко.

"Росіяни хотіли продемонструвати, що у них невичерпні ресурси, що вони здатні цими ресурсами оперувати на великих широких фронтах, демонструючи свої потенційні можливості у форматах, можливо, навіть наступальних операцій Другої світової війни. Але "забуксували" на ранніх стадіях. (...) На ділі ж, я думаю, вони продемонстрували всьому світові, що не здатні вирішувати операції", – розповів він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Крім того, на думку Варченка, наступом на Харківщину та Сумщину РФ хотіла схилити Україну до переговорів на своїх умовах. Проте гучного наступу в росіян не вийшло. 

Відео дня

"Це очевидно всім, хто спостерігає та аналізує ситуацію зі стратегічних позицій, не кажучи про тактику. Той весь сценарій, який росіяни задумували у великих масштабах, не пройшов, і зараз вони змушені займати оборону під ударами українських сил", – резюмував експерт. 

Наступ РФ на Харківщині: це варто знати

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що російські окупанти матимуть можливість просуватися у Харківській області ще два-три тижні, поки мають повне домінування в ресурсах. Проте потім ситуація почне вирівнюватися. За його словами, цей наступ має і психологічну мету – ворог хоче продемонструвати, що може воювати скільки завгодно, а чинити опір нібито безглуздо.

Водночас військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко вважає, що бої за Вовчанськ Харківської області триватимуть і далі, оскільки ворог розраховував захопити його як один з плацдармів. 

Вас також можуть зацікавити новини: