Коваленко зазначив, що ГВ "Північ" можуть використовувати для диверсійно-терористичної діяльності / фото ua.depositphotos.com

Російські окупанти запустили нове потужне ІПСО про наступ на Харків. Водночас у росіян немає ударних угруповань на кордоні з Харківською областю.

"Комбінуючи між собою удари по енергетичній інфраструктурі, цивільним об'єктам і поширення панічних інформаційних хвиль, росіяни частково досягли своєї мети, але загалом - ні. Тепер же, та частина, що піддалася впливу минулого разу, опиняється під впливом панічних флюїдів у зв'язку з формуванням окупантами групи військ "Північ". Тієї самої, що розміщуватиметься біля кордону, зокрема і з Харківською областю", - зазначив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко у своєму Telegram-каналі.

При цьому він нагадав, що група військ "Північ" уже й так третій рік перебуває біля кордонів із Харківською, Сумською та Чернігівською областями. Експерт зазначив, що це об'єднана група військ прикриття кордону, якими раніше були ГВ "Бєлгород", "Брянськ", "Курськ" - їх просто об'єднали.

Відео дня

Потенціал групи військ "Північ":

  • особовий склад - близько 49,5 тисячі осіб;
  • танки - близько 400;
  • ББМ - близько 900;
  • ствольна артилерія - близько 1 000;
  • РСЗВ - понад 100.

"М'яко кажучи, угруповання і близько не те, щоб починати наступ на Харків або Суми. Так, це дещо більший склад, ніж місяць тому, але це все зосереджено вздовж кордону протяжністю понад 750 км. У перспективі вона може бути посилена ще додатково підрозділами, які зараз формуються в РФ, але загалом, у нинішньому вигляді і тим, що цю ГВ може доповнити, її склад недостатній для проведення загальновійськових операцій", - пояснив Коваленко.

За його словами, ГВ "Північ" можуть використовувати для диверсійно-терористичної діяльності - обстріли прикордонної смуги, проникнення в прикордонну зону, напад на прикордонні патрулі, рейди в прикордонні села, встановлення мін і фугасів.

Також в ефірі телеканалу Freedom Коваленко заявив, що росіяни можуть спробувати зімітувати наступ на Харків.

"Російські війська спробують відвернути увагу Сил оборони України від ключових завдань на фронті. Ймовірно, метою РФ стане Харків. Тут армія РФ спробує провести диверсійні дії відволікаючого характеру", - припустив експерт.

Посилення обстрілів Харкова Росією - останні новини

Росія ледь не щодня обстрілює Харків і поширює заяви про можливий наступ на місто. Ударами ворог знищив майже всю енергетичну інфраструктуру міста, через що довелося запровадити графіки відключень світла.

8 квітня президент Володимир Зеленський повідомив про наміри зміцнити ППО і сили радіоелектронної боротьби в Харківській області.

Зі свого боку аналітики Інституту вивчення війни вказали, що глава МЗС РФ Сергій Лавров став першим високопоставленим чиновником, який заявив про намір Росії захопити місто Харків.

Вас також можуть зацікавити новини: