Видання Defense Express з посиланням на власні джерела повідомило, що одна зі збитих над Києвом 17 листопада крилатих ракет була оснащена імітатором ядерної бойової частини. У Повітряних силах Збройних сил України наразі не підтверджують та не спростовують таку інформацію. За словами речника ПС ЗСУ Юрія Ігната, відповідні органи зараз збирають рештки ракет, документують їх та складають як речові докази. Але це не забороняє порозмірковувати з приводу ракет з масогабаритними макетами.

В чому суть?

Мова йде про крилаті ракети типу Х-55, які створювались в 1970-х роках та початково несли виключно ядерну бойову частину. Ядерна бойова частина відносно конвенційної бойової частини легша та не потребує високоточного наведення. Таким чином просто замінити бойові частини на неядерні - не працює.

Відео дня

Для використання звичайної, конвенційної, бойової частини треба було, як мінімум, замінити систему наведення та змінити конструкцію ракети. Ці роботи були виконані при створені ракети Х-555. Від ракет типу Х-55 з ядерними зарядами, "нова" ракета Х-555 візуально відрізняється характерними "крильцями" в носі.

Власне, всю дорогу з 24 лютого проти нас росіяни використовували конвенційні Х-555 та Х-101.

Що сталося 17 листопада?

Відповідно до статті Defense Express, вперше були помічені уламки крилатих ракет Х-55. Ні, проти нас не використовували ядерну зброю. Ймовірно, ці Х-55 несли макети бойової частини та виконували функцію мішеней.

З нашої перспективи це - гарні новини.

Виконуючи залповий пуск крилатих ракет, неможливо заздалегідь вгадати, яка кількість з них буде збита ворогом. Тому кожна ракета з залпу має бути повністю боєздатна для знищення наміченої цілі.

Свідоме зменшення сумарного бойового навантаження залпу, використовуючи мікс з "холостих" Х-55 та "бойових" Х-555/101, має сенс лише за умови нестачі повноцінних, високоточних крилатих ракет для виконання ракетних ударів незмінного об'єму.

Власне, це черговий непрямий доказ, що ворожі ракетні запаси не нескінчені й виробництво не покриває потреби.

Станіслав Маньков, аналітик, інженер авіаційної та ракетної техніки