Коваленко пояснив, чи є загроза наступу РФ на Харків / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Уже кілька місяців в інформаційному просторі з'являються новини про загрозу нового наступу російських окупаційних військ на Харків. Але зараз у ворога немає ресурсів для реалізації такого плану, наголосив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"Давайте відразу розставимо всі крапки над "і". Загроза для Харкова була, є і буде, поки не закінчиться війна. Але загрозу слід оцінювати раціонально і розсудливо, а не панічно і нерозважливо. Сам наратив був вкинутий через "Медузу", яка хоч і вважається умовно-опозиційною, але це російський інформаційний ресурс, а все російське – це діагноз. Якщо хто ще не зрозумів на 10-й рік війни, а для когось 3-й, то нагадую", – написав він у своєму телеграм-каналі.

Він також прокоментував заяви влади про евакуацію населених пунктів на Харківщині. За його словами, та ж Гоптівка розташована за 2 км від кордону з Росією, і туди "прилітають навіть 82-мм міни, не кажучи про всі інші засоби ураження".

Відео дня

Говорячи про загрозу наступу на Харків, Коваленко згадав приклад Авдіївки, де РФ задіяла в піковій фазі 80 тисяч окупантів. Враховуючи резерв і компенсацію втрат, у п'ятимісячному наступі на Авдіївку, площа якої становить 29 кв. км, було задіяно близько 120 тисяч людського ресурсу.

"А тепер питання. Яке потрібне угруповання військ, щоб почати наступ, оточити й розгорнути міські бої в Харкові? (...) Щонайменше 500 тис. тіл, повністю штатно укомплектованих технікою, з резервом не менше 100-150 тис. тіл. У разі формування саме такого ударного угруповання можна говорити про зростаючу небезпеку для Харкова, але ось у тому-то й річ, що такої кількості російських окупаційних військ немає навіть на тимчасово окупованих територіях у зоні бойових дій. Ба більше, забезпечити таке угруповання Росія не має можливості в короткі строки, і це дуже тривалий і абсолютно не непомітний процес, на який буде відповідна реакція", – резюмував він.

Загроза наступу на Харків

Російське видання "Медуза" з посиланням на джерела в Кремлі, уряді РФ і "Єдиній Росії" поширило інформацію, що Путін збирається продовжувати війну, однак нібито може завершити її після захоплення Харкова.

Зазначалося, що російські чиновники переконані, що окупантам під силу захопити обласний центр. Але просування вглиб українських територій там вважають "важким" завданням.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов прокоментував цю інформацію. Він підкреслив, що заяви про загрозу захоплення Харкова лунають уже не перший рік. За словами Синєгубова, ворог не може окупувати місто і тому щодня його обстрілює.

Вас також можуть зацікавити новини: