Маріуполь ворог знищує / фото REUTERS

Маріуполь фактично повністю зруйнований російськими військами після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Хроніка війни в Маріуполі станом на 3 травня 2022 року:

21:52 Бомбосховища "Азовсталі" можуть витримати прямий ядерний удар, - гендиректор заводу Енвер Цкітішвілі.

Відео дня

20:34 Гендиректор "Азовсталі" Енвер Цкітішвілі розповів про ситуацію із бункерами на заводі. За його словами, там є п'ять бомбосховищ, здатних витримати пряме влучення ядерного боєзаряду.

Він зазначив, що мінімальна товщина між поверхнею землі та стелею підземних тунелів становить 8 м, а самі бомбосховища ще глибші.

Цкітішвілі повідомив, що керівництво почало замислюватися про бомбосховища ще в 2014 році, коли Маріуполь потрапив під обстріл важкої артилерії росіян. А напередодні вторгнення РФ в Україну створили дуже великі запаси води та продовольства у бункерах, що дозволяє тривале проживання у них.

19:57 ЗСУ знищили пункт управління ЗС РФ на адмінкордоні Миколаївської та Херсонської областей, повідомляє Оперативне командування "Південь". Знищено три склади з боєприпасами та кілька пунктів зосередження живої сили та техніки. Орки у шоці.

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

19:35 Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов прибув Маріуполь. Ведучий опублікував у соцмережах фото з "головою" "ДНР" Денисом Пушиліним на прохідній Заводу Ілліча.

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

18:08 "Коли нас виводили [з території "Азовсталі"], росіяни нас називали "олівцями". Тому що ми "олівці", ми не люди, ми "олівці". Ми були одинадцять "олівців"". Пані Еліна перебувала у бункері на "Азовсталі" майже два місяці — з 2 березня до 1 травня. Сьогодні її вдалося евакуювати до Запоріжжя. Загалом з "Азовсталі" врятували 156 людей, там досі залишаються кілька сотень українців.

18:01 У Маріуполі окупанти змушують людей ховати трупи в обмін на їжу – мер міста. Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко на брифінгу розповів, що у місті залишається близько 100 тисяч людей, усі вони чекають на евакуацію. Однак окупанти мають на них зовсім інші плани: Є інформація, що маріупольців залучають до прибирання міста від наслідків бомбардування та постійних обстрілів. Вони розбирають завали та ховають вбитих мешканців міста. Вони роблять це за їжу. Таким чином росіяни намагаються приховати злочини, які ж самі й зробили. 

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

17:53 За словами Ірини Верещук, із "Азовсталі" у Запоріжжі евакуювали 156 людей. Ще сотні залишаються на території заводу.

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

16:54 Транспорт з евакуйованими цивільними з "Азовсталі".

16:20 Термінове звернення від заступника командира полку "Азов" капітана Святослава Паламара, Калини щодо ситуації на заводі "Азовсталь".

15:56 Поточна оперативна ситуація на півдні України.

15:07 Російські загарбники розпочали штурм заводу "Азовсталь" - заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар Окупанти просто зараз намагаються прорватися на територію заводу. Перед штурмом російська авіація бомбила комбінат.

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

13:27 До Запоріжжя прибули жителі Маріуполя та Запорізької області, евакуйовані приватним автотранспортом. Колона з людьми, евакуйованими із "Азовсталі", затримується.

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

13:06 У Маріуполі окупанти почали "націоналізовувати" приватні будинки.

12:38 Волгодонська 15 (відео).

11:06 Так виглядає перукарня в Маріуполі на сьогодні. Росія повертає місто в середновічча шаленими темпами. Єдине, що вона вміє діяти добре.

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

10:48 Центральний ринок (відео).

10:16 Біля Бердянська близько 2 тис. маріупольців чекають евакуації, яку зривають окупанти. Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

10:06 Гравці "Шахтаря" вийшли на благодійний матч з "Хайдуком" у футболках із написами SAVE MARIUPOL та #WEAZOVSTAL. Таким чином, футболісти нагадали світу про відповідальність за людей на заводі "Азовсталь" та у всьому Маріуполі. Адже наше місто – символ опору та боротьби за життя! А життя має перемогти!

Яка обстановка зараз у Маріуполі: головні новини за 3 травня

09:24 Дівчинка з Маріуполя розповідає, як вона проходила фільтрацію (відео).

07:00 – 3 травня евакуацію із заблокованого росіянами Маріуполя заплановано на 7 ранку – місце збору Луначарське кільце біля Бердянська.

"Офіційно. Евакуація. За підтримки ООН та Червоного Хреста на завтра погоджено евакуацію мирного населення. Точка збору - Луначарське кільце біля Бердянська. Початок о 7:00", - йдеться у повідомленні Маріупольської міськради.

Як повідомляв УНІАН, 1 травня почалася евакуація цивільного населення, яке перебувало в укритті підприємства "Азовсталь" у Маріуполі.

Вас також можуть зацікавити новини: