Окупанти знищують Маріуполь / фото REUTERS

"Азовсталь" - останній бастіон Маріуполя. Там перебувають сотні мирних жителів і бійці "Азов" з морпіхами.

УНІАН у режимі онлайн розповідає про ситуацію в Маріуполі Донецької області в неділю, 8 травня:

21:38 Росія хоче викрасти з Маріуполя металобрухт, однак зробити це складно — радник мера міста Петро Андрющенко

Відео дня

🗣До міста прибув заступник голови уряду Росії Марат Хуснуллін. Інспектували Азовмаш та Морський порт. Як повідомили наші джерела, основна озвучена мета – інвентаризація того, що можна вивезти до Росії, – сказав Андрющенко.

21:31 Розблокувати Маріуполь військовим шляхом зараз неможливо, заявив президент Володимир Зеленський. За словами глави держави, для цього потрібне важке озброєння, якого у ЗСУ немає, тому Україна вдається до іншого шляху

19:55 "Ми прораховуємо всі можливі формули та формати для звільнення бійців "Азова", а якщо історія міжнародного права таких форматів немає – пропонуємо нові", - заявив Михайло Подоляк.

18:39 "Грають людськими життями". 15 діб росіяни тримали хлопця з Маріуполя у фільтраційному таборі. Його мати, Марія Миколаївна, розказала історію порятунку з окупації: "Взяли просто потому, что не понравился ребенок. Спортивного телосложения. Били, душили. Признавайся, ты – тероборона, ты – азовец, ты – всушник. Играют просто человеческими жизнями".

18:08 8 травня. Сотні людей зібралися на Луначарському кільці біля Бердянська. Багато маріупольців. Вони чекають. Вони вірять. Вірять, що скоро доберуться до найближчого українського блок-посту. І нарешті будуть в безпеці. Бо тут вільна Україна. Тут навіть дихати легше, кажуть ті, хто вже вибрався.  Віра в Україну підтримує наших людей. Кожного дня тисячі українців намагаються виїхати з окупованих територій. Від "рускава міра" біжуть усіма можливими способами. Дякуємо всім, хто організовує евакуацію та допомагає. Дякуємо всім, хто підтримує біженців – житлом, грошима, продуктами, медикаментами... Велика сила в нашому народі. Разом переможемо! А кожен клаптик нашої землі обов’язково повернемо.

Що зараз відбувається у Маріуполі: хроніка війни в Україні за 8 травня

17:38 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко заявив, що українські військові могли б ще довго тримати оборону на правому березі міста Маріуполя, якби командир 36-ї бригади морської піхоти не вирішив піти на прорив із заводу Ілліча. "Це було рішення командира 36-ї бригади полковника Баранюка, або його на це хтось підштовхнув із керівництва, мені невідомо. Але в будь-якому разі воно було абсолютно нелогічним, на заводі "Ілліча" ще досить довго можна було тримати оборону, але чому таке рішення було ухвалено, мені невідомо", - сказав Прокопенко. Баранюк зараз перебуває у полоні у росіян. На допиті, відео якого публікують російські ЗМІ, він заявив, що ухвалив рішення йти на прорив, оскільки його підрозділи закінчували боєприпаси.

Що зараз відбувається у Маріуполі: хроніка війни в Україні за 8 травня

16:13 Окупанти намагаються штурмувати "Азовсталь" за допомогою тяжкого озброєння. Зокрема, за приміщеннями підприємства, у бомбосховищах якого перебувають захисники міста, з танків та мінометів. Також працюють снайпери та піхота, - представник Азова

15:25 "Азов" про мирних громадян на "Азовсталі" у Маріуполі. За словами бійця, на території "Азовсталі" було кілька тисяч цивільних. "Громадянські втекли з міста та знайшли притулок на заводі, їх було кілька тисяч. Коли війна не йшла у місті, їм вдалося виїхати. Деякі люди були настільки злякані, що їх просто змушували вилізти з бункерів, щоб вони поїхали", - розповіли в . Азові". Вони кажуть, що перебування громадянських поряд некомфортне для військових. Вони намагалися їх перемістити якнайдалі від бойових дій і блокпостів. Також військові ділилися з цивільними їжею, водою та медичною допомогою. "Але російські бомби не розрізняють цивільних, їхня стратегія бомбардувань була проста - вони просто бомбили, а потім танками руйнували будівлі", - кажуть "азовці"

15:08 "Захоплення Маріуполя триває вже 2,5 місяці. Такої облоги в історії ще не було, і з такою кількістю жертв серед солдатів, і жертв серед цивільних. 25 тисяч цивільних було вбито російською армією. Але ми військові, ми маємо завдання захистити нашу країну , наша держава, це наш моральний обов'язок", - розповів офіцер управління розвідки Ілля Самойленко. За його словами, ніхто не очікував, що бійці так довго потримаються. "Бо нашому уряду не вдалося захистити Маріуполь, підготувати його оборону. Нас називають героями, нами захоплюються, але героїзм з'являється, коли провалюється планування та організація. Багато наших людей віддали свої життя за захист України. Ми могли б відійти від Маріуполя, бо ми бачили ситуацію, але вирішили захищати місто, і ми мали наказ його захищати", - каже офіцер.

Він зазначив, що проблема в тому, що багато офіційних представників влади саботували питання оборони України близько 8 років.

"Все просто нам заважали займатися обороною, хоч би знали весь час, що війна з РФ наближається", - додав Самойленко.

13:02 Стало відомо, як окупанти знущаються з охочих покинути Мелітополь.

12:12 Під прикриттям режиму тиші окупанти влаштували нову точку для корегування обстрілів та ведення снайперського вогню на "Шлаковій горі". Транспортування почалось одразу після завершення обстрілів о 7 ранку. Безперечно, кожну паузу окупанти використовуються для посилення власних позицій для штурму Азовсталі. Щиро сподіваюсь, що другий етап евакуації, анонсований Президентом з Азовсталі надасть можливості врятувати наших Захисників.

11:56 З Азовсталі евакуювалася жінка, яка два місяці провела у бомбосховищі з 4-місячним сином. Вона була в бомбосховищі заводу того дня, коли військові РФ скинули на нього фосфорну бомбу вагою 1,5-2 тонни.

Що зараз відбувається у Маріуполі: хроніка війни в Україні за 8 травня

11:13 У Генштабі ЗСУ повідомили орієнтовні втрати російських військ станом на восьме травня:

Що зараз відбувається у Маріуполі: хроніка війни в Україні за 8 травня

09:40 Останній бастіон Маріуполя. На супутникових знімках Planet показано, як змінювалася територія "Азовсталі" з 10 березня до 3 травня 2022 року.

09:36 У День пам'яті та примирення президент Зеленський звернувся до українців зі зруйнованої російською армією Бородянки. Дивіться повністю:

06:20 За даними Генштабу ЗСУ, на Маріупольському напрямку ворог продовжує блокувати українські підрозділи у районі заводу "Азовсталь", за підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

"Противник продовжує підвезення озброєння, військової техніки, боєприпасів, паливно-мастильних речовин для забезпечення потреб угрупування військ на зазначеному напрямку ", - йдеться у повідомленні.

06:05 Командир 36-ї бригади морської піхоти закликав докласти максимум зусиль для евакуації з "Азовсталі" українських військовослужбовців.

"На що я сподіваюся? На диво! На те, що вищі сили (у широкому розумінні цього слова) знайдуть рішення для нашого порятунку! І це пекельне реаліті-шоу закінчиться... Вищі сили, ми чекаємо на результат ваших дій... Час минає, а час – це наші життя", – зазначив він.

Раніше заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар "Калина" розповів, що війська російських окупантів прорвалися на територію заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Українські бійці на території заводу тримають оборону, поки триває активний штурм.

Вас також можуть зацікавити новини: