Експерт пояснив, що стоїть за обстрілами української енергоструктури / фото УНІАН, Дмитро Купріян

Росія обстрілює енергетичні об'єкти України, бо сподівається налаштувати людей проти уряду і зламати український опір.

Однак влада Росії дуже сильно помилилася у своїй оцінці суспільно-політичних настроїв в Україні, розповів військовий експерт Олександр Мусієнко в інтерв'ю УНІАН.

Він прокоментував обстріл 31 жовтня, коли РФ випустила по території України 50 ракет, 44 з них збило ППО. За різними оцінками, цей обстріл обійшовся РФ в суму близько 700 мільйонів доларів. 

"Вони бачать, що після їх відступу в Харківській області, після декількох місяців безуспішного штурму Бахмута і Авдіївки, після безуспішних спроб стримувати наступ українських військ в районі Сватово-Кремінної і правого берега Херсонської області їм необхідно хоч щось показати всередині. Вони вважають, що цим вони намагаються зламати український опір. Тому удари зараз наносяться саме по енергетичних об'єктах", - сказав він.

Мусієнко нагадав, що раніше російські війська вже влаштовували ракетний терор по об'єктах транспортної інфраструктури, а також по нафтобазах і нафтопереробних заводах.

"Так, це доставило певні незручності і на деякий час створило дефіцит, але проблему вирішили. Зараз у них наступна хвиля - це об'єкти енергетичної інфраструктури. Розрахунок на те, що напередодні зими потрібно доставити мирному населенню якомога більше проблем і спровокувати хвилю критики з боку українського народу проти уряду. Але це так не працює, тому що росіяни дуже сильно помилилися у своїй оцінці суспільно-політичних настроїв в Україні", - пояснив експерт.

Також він зазначив, що кількість ракет в останніх обстрілах постійно зменшується.

"Якщо порахувати, то 10 жовтня були випущені 83 ракети. Це не враховуючи ракет С-300, якими обстріляли Запоріжжя, Миколаїв і Харків і не враховуючи дрони-камікадзе. 17 жовтня було вже менше ракет. Зараз ми побачили близько 50-ти. Можемо констатувати, що у них не вистачає ресурсів, щоб тижнями безперервно проводити масовані ракетні обстріли", - додав Мусієнко.

Масовані обстріли України

Як повідомляв УНІАН, армія РФ систематично завдає масованих ракетних та авіаційних ударів по енергетичних об'єктах України.

В результаті цього зруйновано третину електростанцій, серйозно пошкоджено близько 40% енергетичної інфраструктури.

В Україні почалися відключення світла, українців просять економити електроенергію, особливо в пікові для енергосистеми години.

Влада вже домовилися з 12 країнами про постачання обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури.

Єврокомісар з питань енергетики кадрі Сімсон під час візиту до Києва повідомила, що Євросоюз готовий постачати Україні електроенергію у разі дефіциту. 

Вас також можуть зацікавити новини: