Володимир Зеленський / фото REUTERS

Окупанти перешли до нової стадії терору - захопили мера міста Мелітополь.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

Він зазначив, що сьогодні в Мелітополі окупанти захопили мера міста Івана Федорова, який мужньо захищає Україну та людей у своїй громаді.

Відео дня

"Очевидно, що це ознака слабкості загарбників. Вони не зустріли жодної підтримки на нашій землі. Хоча вони на неї дуже розраховували. Бо роками брехали самі собі, що нібито в Україні чекають на Росію. Вони не знайшли колаборантів, які здали б окупантам міста і владу", - наголосив Зеленський.

За його словами, тому окупанти перейшли до нової стадії терору, коли "намагаються фізично ліквідувати представників законної місцевої української влади".

При цьому наголошує, що для будь-якої демократичної держави зрозуміло, що законно обраний мер міста – це справжній представник народу.

"Зазвичай це не про ідеологію, не про політику, це про життя людей конкретної громади. Можливо, в Росії від цього вже відвикли за роки автократичної влади. Можливо, там вважають, що мер – це просто начальник, якого легко прибрати, і це нічого не означає", - сказав  Зеленський.

При цьому наголосив, що "у нас тут – Україна. У нас тут – Європа. У нас тут – демократичний світ. Тому захоплення мера Мелітополя – це злочин не тільки проти конкретної людини. Не тільки проти конкретної громади. І не тільки проти України".

"Це злочин проти демократії як такої. Я запевняю: про це дізнаються 100% людей в усіх демократичних країнах. Дії російських загарбників будуть прирівняні до дій терористів ІДІЛ", - наголосив Зеленський.

Президент наголосив, що Мелітополь не підкорився окупантам, як не підкорились Херсон, Бердянськ та інші міста, "куди російським військам вдалося поки що зайти. Тимчасово вдалося зайти. І це не змінити тиском на мерів чи викраденням мерів. Це можна тільки ще погіршити. Для окупантів".

Він наголосив, що Україна вимагає негайно звільнити мера Мелітополя й гарантувати повну безпеку усім головам громад усієї нашої держави.

"Якщо ви перетворюєтеся на аналог терористів ІДІЛ, то який сенс тоді з вами про щось взагалі розмовляти?Ми поставимо це питання зокрема й міжнародним посередникам, які спілкуються з Москвою", - сказав Зеленський.