ОБСЄ підтвердила, що Україна не порушувала перемир'я на Донбасі / фото УНІАН

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що з боку Об'єднаних сил відсутні порушення домовленостей про перемир'я на Донбасі, яких було досягнуто 22 липня.

Читайте такожКравчук прокоментував відновлення бойовиками обстрілів на Донбасі

Як повідомляє Офіс президента, про це йшлося на позачерговій нараді керівництва української делегації в Тристоронній контактній групі.

Відео дня

Зокрема, учасники наради розглянули звіт СММ ОБСЄ від 5 вересня.

"У документі ОБСЄ чітко вказано, що місія провела повітряне спостереження в районі населеного пункту Шуми та не виявила жодних змін в існуючих позиціях Збройних сил України у порівнянні з 5 липня 2020 року. Тобто СММ ОБСЄ фактично підтверджує відсутність будь-яких змін у позиційному розташуванні Збройних сил України, які порушували б домовленості ТКГ від 22 липня щодо заходів з посилення режиму припинення вогню", - йдеться в повідомленні.

Коментар Кравчука

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук наголосив, що українська сторона чітко й послідовно дотримується режиму повного та всеосяжного припинення вогню. "Важливо, що це повністю підтверджується також у звітах СММ ОБСЄ", - додав він.

Що цьому передувало

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін наказав у понеділок, 7 вересня, відкрити вогонь по українських укріпленнях поблизу населеного пункту Шуми. На його думку, ці інженерні споруди Об’єднаних сил поблизу лінії розмежування є незаконними.
  • Командувач Об’єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що українські війська не порушували жодних домовленостей щодо обладнання інженерних споруджень в районі Шумів.
  • Перевірка встановила, що це звинувачення не відповідає дійсності, є провокаційним і має на меті зірвати домовленості про перемир'я, яких було досягнуто 22 липня.