Зеленський:" майже повністю " виконано перший пункт Мінських угод / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Президент Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні "майже повністю" виконаний перший безпековий пункт Мінських угод - на лінії розмежування на Донбасі зменшилась кількість обстрілів в десятки разів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам під час робочої поїздки в Тернопільську область.

"Сьогодні у нас є режим тиші. Так, неідеальний, він неідеально виконується, він виконується з деякими провокаціями, результатом яких, на жаль, є втрата життя того чи іншого військового, який захищає наш суверенітет на контактній лінії", - заявив Зеленський.

Глава держави зазначив, що не знає, як довго триватиме режим припинення вогню на Донбасі, але він би хотів стабільності в цьому питанні.

"Скільки буде продовжуватись режим припинення вогню сказати вам не можу. Ми робимо все для того, щоб він вийшов на постійний рівень, щоб ситуація стабілізувалась. Ми це не можемо сказати, поки у нас йде війна, але якщо в такому сенсі, принаймні, коли у нас є зменшення пострілів в рази, в десятки разів, якщо в нас немає бойових втрат - то я б дуже хотів, щоб ситуація в цьому напрямку стабілізувалась - поки що хоча б так. Це все одно досягнення, це все одно великий крок", - додав глава держави.

Президент відзначив, що в питанні виконання Мінських угод є багато пунктів.

"Найперший пункт - це той, який ми сьогодні майже повністю досягли", - додав Зеленський.

Читайте такожМіністр оборони ввів штрафи для українських військових за вогонь у відповідь на Донбасі - журналіст

Перемир'я на Донбасі

  • 22 липня учасники ТКГ домовилися про повне і всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • 6 вересня окупанти порушили режим припинення вогню, обстрілявши позиції Об'єднаних сил. В результаті обстрілу загинув український військовий, ще один був поранений.
  • 11 вересня в Берліні відбулася зустріч політичних радників лідерів країн-учасниць "нормандського формату". Згідно з повідомленням прес-служби офісу президента, радники підтримали заклик України вжити вичерпних заходів для продовження стійкого і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі.