Експерт назвав причини заміни Суровікіна на Герасимова / фото МО РФ

Заміна командувача окупаційної армії Росії в Україні Сергія Суровікіна на начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова свідчить про те, що що Путін одержимий війною і продовжує шукати генерала, який приніс би йому успіхи.

Як зазначив військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі "24 каналу", є низка причин, через які Суровікіна зняли з посади. За його словами, Путін незадоволений роботою Суровікіна, оскільки за час його командування окупаційними військами Росія втратила Херсон і правобережжя Херсонщини, Харківщину та Лиман.

Крім того, йому не вдалося вийти на адміністративні межі Донецької області, щоб повністю її захопити. Ракетний терор російського командування по Україні теж не досяг своїх цілей. 

Відео дня

"Соціологія показує, що понад 85% громадян України, попри труднощі, яких зазнають унаслідок відсутності електроенергії подекуди, все ж не підтримують жодних територіальних поступок і жодних компромісів з ворогом. Тому всі ці завдання провалилися, хоча докладалось багато зусиль", – пояснив Мусієнко.

При цьому експерт зазначив, що часті зміни військового керівництва в Росії негативно на неї впливають. Проте з призначенням Герасімова у Кремлі визнали, що це війна, а не так звана "СВО". Він наголосив, що тепер Герасімов і вся армія будуть повністю відповідальні за війну, а до виконання завдань можуть бути притягнуті навіть гарнізони з Далекого Сходу.

"Це одержимість Путіна агресією проти України. Вона звичайно вже призвела до багатьох помилок у Росії, призведе до ще більших. Вони продовжують іти цим шляхом помилок", – додав Мусієнко.

Заміна командувача російських військ в Україні

11 січня 2023 року стало відомо, що Сергія Суровікіна зняли з посади командувача об'єднаного угруповання військ в Україні. На його місце призначили начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова. 

В Інституті вивчення війни припускають, що це може бути частково політичним рішенням. Аналітики вважають, що таким чином президент Росії Володимир Путін може хотіти послабити владу силовиків, адже їхнім фаворитом був Сергій Суровікін.

Водночас російський правозахисник Марк Фейгін заявив, що призначення Герасимова командувачем російських окупаційних військ в Україні свідчить про те, що Шойгу та Герасимов зуміли вийти з опали та повернути свої позиції.

Вас також можуть зацікавити новини: