ЗСУ скоро підуть у контрнаступ / фото 28 ОМБр

Старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень з кіберпотужності та майбутніх конфліктів Франц-Стефан Гаді зробив прогноз щодо українського контрнаступу і заявив, що перша доба очікуваного прориву ЗСУ, ймовірно, буде вирішальною. За його словами, це буде "найдовший день в Україні".

Як йдеться в його прогнозі на сайті Foreign Policy, зараз більшість спекуляцій і дебатів стосуються того, коли та де українські війська завдадуть удару, наскільки велика наступальна сила, яку Україна зібрала, і який вплив на контрнаступ чинитимуть нові поставки західної зброї.

Малоймовірно, що хто-небудь, крім вищого командування України, знає, чи має Київ зараз вирішальну перевагу у вогневій потужності, боєприпасах, чисельності військ і логістиці на полі бою, наголошується в матеріалі.

Відео дня

Як вважає Гаді, український контрнаступ буде успішним, якщо ЗСУ вдасться викликати "параліч" в російському військовому керівництві та паніку серед путінських військових. Такі кроки допомогли б уникнути виснаження в перші години наступу.

А ось найбільші шанси на успіх в України будуть, якщо російські солдати почнуть тікати від українських військ, які наступатимуть. 

Також вирішальну роль під час контрнаступу у перші 24 години зіграють тактична несподіванка, лідерство на полі бою і бойовий дух. "Ці нематеріальні чинники, а не тільки зброя, допоможуть визначити, чи вдасться українцям залякати росіян, паралізувати російське військове керівництво і викликати тимчасовий збій серед командування й управління РФ", — зазначає вчений.

За такого сценарію, продовжив він, українські бронетанкові колони проривають ешелоновану російську оборону, швидко просуваються в російський тил і загрожують вузлам управління і контролю, таким як військові штаби й центри постачання, посилюючи паніку і "параліч".

Саме такий сценарій був реалізований під час блискавичного контрнаступу України у вересні 2022 року в Харківській області. 

Контрнаступ ЗСУ

Останнім часом дедалі частіше лунають заяви про український контрнаступ. Одні представники української влади заявляють, що він почнеться навесні, інші прогнозують його початок влітку.

Рішення про початок контрнаступу ЗСУ буде ухвалено в останній момент, заявляв секретар РНБО Олексій Данілов.

Прем'єр Денис Шмигаль говорив, що Збройні Сили України можуть почати контрнаступ для звільнення окупованих територій влітку.

Раніше видання WP з посиланням на "злиті" документи Пентагону повідомляло, що проблеми України з накопиченням військ, боєприпасів і техніки можуть призвести до того, що військові будуть "значно відставати" від початкових цілей очікуваного контрнаступу.

Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін вважає, що зараз в України є достатньо можливостей для досягнення успіху під час контрнаступу.

Вас також можуть зацікавити новини: