ЗСУ готові боронити країну, каже розвідник / фото president.gov.ua

Українська армія готова захищати свою землю від російського агресора у разі його повномасштабного наступу.

Про це заявив колишній начальник розвідки 92-ї бригади, полковник у запасі Петро Недзельський в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, ЗСУ за роки війни дуже змінилися, багато в чому завдяки практичним діям.

Відео дня

"Наприклад, для хірурга практика - це операція, а для військового - війна. Прийшла війна і показала великий пласт бездарних військових керівників, ряжених генералів, полковників. Але, в той же час, з приходом війни стало зрозуміло, що в Україні є справжні бойові офіцери, які показали себе реальними військовими начальниками. Крім того, ми навчилися воювати, а експерти оцінюють українську армію як одну з найдосвідченіших та потужних армій Європи. Ми набули військового досвіду і чим далі - тим краще, як-то кажуть, у нас ідуть справи", - каже розвідник.

Читайте такожДо 5 мільйонів біженців і продовольча криза: Резніков розповів про долю Європи у разі вторгнення РФ в Україну

На питання, чи готова українська армія психологічно до зустрічі з ворогом, Недзельський відповів ствердно.

"Я думаю, наші воїни готові воювати та демонструвати чудеса героїзму. Чим більше на фронті гине людей, тим злішими ми стаємо. Ми вміємо і можемо воювати, і ми покараємо росіян, якщо вони сунуться", - додав він.

Розвідник також повідомив, що ЗСУ зараз добре озброєні й матеріально забезпечені. 

"От я вам відверто скажу, коли я був на фронті, то забезпечення було просто прекрасне. Одяг, амуніція, зброя, медичне забезпечення. Я служив десятиріччя в радянській армії. І те, що я побачив зараз в українській армії мене, навіть, здивувало. Я просто заздрю білою заздрістю нашим молодим хлопцям, які приходять в українську армію. Харчування - чудове. Обмундирування - чудове", - розповів він.

Ситуація на кордоні й можлива агресія РФ

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.

4 грудня західні розвідники поділилися варіантами дій Росії, якщо Кремль все ж таки зважиться на повномасштабне вторгнення в Україну.