Літні люди до останнього відмовляються від евакуаціїї / facebook.com/police.kharkov

У прифронтових селах та містах України, що постійно зазнають ворожих обстрілів, досі залишається чимало цивільних. Переважна більшість з них – це люди похилого віку, які категорично відмовляються евакуюватися, пише The New York Times.

Намагаючись зрозуміти мотивацію цих людей, автор публікації зазначає, що дехто все життя чекав, що саме на пенсії зможе насолоджуватися життям у своїй оселі. Часто люди не хочуть полишити будинок, який колись збудували власними руками, навіть якщо тепер в будинку не вистачає вікон та навіть стін.

"Я прожив тут 60 років і не відмовлюся від цього. Якщо ви 10 років будували свій будинок своїми руками, ви просто не можете його кинути", – каже 82-річний Василь Зайченко.

Відео дня

Деякі з цих людей вже поховали своїх рідних, і тепер мають єдине бажання – бути похованими поруч з ними. Наприклад саме так своє рішення пояснює 57-річна Галина Безсмертна. Її онук помер у 2021 році.

"Я пообіцяла одній дуже дорогій людині, що не залишу його одного. Я не зможу вибачитися перед ним, якщо не дотримаю свого слова", — сказала вона.

Дехто просто вважає за краще сидіти вдома, попри небезпеку, аніж обживатися в новому місці серед незнайомців. Інші кажуть, що не мають фінансових можливостей на це.

Також американські журналісти відзначають, що всі ці люди стабільно отримують пенсійні виплати, тож змогли пристосуватися до воєнних умов виживання. Тепер вони просто чекають кінця війни.

"Тут краще терпіти незручності, ніж серед чужих людей", – сказала 65-річна Світлана Цой.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. За 14 січня сталося 86 бойових зіткнень з російськими військами, повідомляє Генштаб ЗСУ. Найгарячіше було на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Одночасно з "м'ясними штурмами" росіяни не полишають спроб знищити в Україні все, до чого можуть дотягнутися. Так, уночі 14 січня російські окупанти завдали авіаударів по Вовчанську Харківської області, поціливши в ангари із зерном.

Вас також можуть зацікавити новини: