Протиракетний комплекс "Залізний купол" / US Army

Про бажання України купити в Ізраїля систему протиракетної оборони "Залізний купол" мова йде більш ніж давно і почалась задовго до 24 лютого. Перша згадка про намір отримати систему протиракетної оборони озвучив вже колишній міністр оборони Андрій Таран понад рік тому у травні 2021 року.

"Ще минулого року ми розпочали певні дії щодо створення протиракетної оборони України. Розглядаємо можливості придбання чогось на кшталт "Залізного купола", - заявив тоді посадовець під час візиту на одне з оборонних підприємств України.

Вже у вересні 2021 року з’явилась інформація про нібито плани США оформити реекспорт в Україну комплексів "Залізний купол", які Пентагон закупив для оборони своїх баз у зоні конфліктів. Але кількість наявних комплексів у американській армії вкрай обмежена - лише дві батареї. Склад батареї: три пускові у кожній 10-20 протиракет, радіолокаційна станція та пункт управління. 

Вже на початку лютого 2022 року чинний міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що "Залізний купол" не може повноцінно захистити стратегічні об’єкти, на кшталт атомної електростанції, аеродрому або оборонного підприємства. А призначення "Залізного купола" у захисті "від ракет, які летять повільно на маленьку відстань і зроблені в гаражах на територіях сусідніх країн".

Можливості "залізного купола"

І насправді Олексій Резніков абсолютно правий, бо цей комплекс лише один з найнижчих рівнів протиракетної оборони Ізраїля. І його призначення - перехоплення некерованих реактивних снарядів, в першу чергу, типу Qassam, які дійсно збираються у підпільних цехах у Палестині.

Протиракетний комплекс "Залізний купол" / US Army

Такі некеровані ракети мають лише приблизну точність та надійність. Але вартість таких боєприпасів на порядки нижча за протиракету "Залізного купола" Tamir, яка коштує, за різними даними, від 20 до 40 тисяч доларів. Але ефективність "Залізного купола" проти таких снарядів доволі висока та наразі оцінюється у здатність перехоплювати 9 з 10 некерованих реактивних снарядів.

Це пов’язано із можливостями радара "Залізного купола" виявляти такі малорозмірні цілі, за долі секунди вибудовувати їх траєкторію та автоматично видавати команду на пуск протиракети, яка попри невеликі габарити та вагу близько 90 кг має власну радіолокаційну головку самонаведення та вкрай високу маневреність. Декларується, що одна батарея забезпечує протиракетну оборону на площі до 150 кв. км.  Для розуміння, площа Києва без передмість - 847 кв. км, Харкова - 350 кв. км.

"Залізний купол" може знищувати й звичайні повітряні цілі, наприклад, літаки. Декларується перехоплення цілей на дальності до 70 км та на висотах до 7 км. Але реальне бойове використання проти літаків було лише один раз, коли через помилку був обстріляний власний F-15 повітряних сил Ізраїлю. Повідомлялось, що ракета була завчасно підірвана оператором, але все одно літак отримав незначні пошкодження та повернувся на базу.  

Особливості "залізного купола"

Як і будь-яку іншу зброю "Залізний купол" не слід розглядати, як окрему одиницю, бо вся військова техніка та озброєння працює у єдиній системі. Зокрема "Залізний купол" це лише один з рівнів протиракетної оборони Ізраїлю.

Зокрема на найвищому рівні, для перехоплення балістичних ракет середньої дальності, розгорнута система Arrow. На середньому рівні працює "Праща Давида", яка призначена для перехоплення балістичних ракет оперативно-тактичних комплексів, таких як "Іскандер" чи "Точка-У".

Нижче знаходиться "Залізний купол", який бере на себе боротьбу з некерованими реактивними снарядами, а для боротьби з артилерійськими снарядами та мінами розгортається лазерний комплекс Iron Beam, який забезпечує покриття на відстані до 7 км. 

Паралельно в Ізраїлі розгорнута потужна мережа радіолокаційних станцій, які ведуть постійний моніторинг загроз та діє автоматизована система управління всією протиповітряною та протиракетною оборонною.

Також важливим аспектом є і ціна "Залізного купола", який розроблений компанією Rafael. Бо це далеко не дешева система та, за різними даними, одна батарея коштує від 50 до 170 млн доларів. Така велика розбіжність даних, пов’язана як із закритістю ізраїльського оборонно-промислового комплексу, так і методологією розрахунку.

Характеристики "залізного купола"

  • Площа прикриття однієї батареї: до 150 кв. км.
  • Кількість протиракет в одній пусковий: 10-20
  • Дальність знищення цілей: 70 км
  • Максимальна висота знищення цілей: 7 км