За словами Путіна, у такому разі Захід буде залучений до війни / скриншот

Президент РФ Володимир Путін попередив західні країни про те, що члени НАТО в Європі грають з вогнем, коли пропонують дозволити Україні бити західною зброєю по території Росії. За словами диктатора, це може спровокувати глобальний конфлікт, пише Reuters

"Понад два роки після найсмертоноснішої сухопутної війни в Європі з часів Другої світової війни Путін все частіше говорить про ризик набагато ширшого глобального конфлікту, в той час, як Захід намагається вирішити, що робити з просуванням російських військ в Україні. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю The Economist, що члени Альянсу повинні дозволити Україні завдати удару вглиб Росії із застосуванням західної зброї, і цей погляд підтримують деякі члени НАТО, але не Сполучені Штати", - нагадали у виданні.

Водночас Путін сказав журналістам у Ташкенті, що постійна ескалація може призвести до серйозних наслідків. 

Відео дня

"Якщо ці серйозні наслідки виникнуть в Європі, як поведуть себе Сполучені Штати, беручи до уваги наш паритет в галузі стратегічних озброєнь? Важко сказати - чи хочуть вони глобального конфлікту?", - запитав диктатор.

За словами Путіна, українські удари по РФ з використанням зброї далекого радіусу дії будуть потребувати західної супутникової, розвідувальної та військової допомоги, тому Захід буде безпосередньо залучений до війни. Президент Росії додав, що відправка французьких військ в Україну стане кроком для глобального конфлікту. 

Також Путін, згадуючи про членів НАТО в Європі, заявив, що малі країни "повинні усвідомлювати, з чим вони грають", адже вони мають невелику територію і дуже щільне населення.

"Це фактор, який вони повинні мати на увазі, перш ніж говорити про завдання удару вглиб російської території", - підкреслив лідер країни-агресора.

Удари по території Росії західною зброєю - останні новини

Раніше високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що деякі країни погодилися зняти обмеження на удари по об'єктах в РФ.

"Зрозуміло, що це законна дія відповідно до міжнародного права, коли вона застосовується пропорційним чином. Але також зрозуміло, що ухвалення рішення стосовно цього залежить від кожної країни-члена індивідуально, у тому числі щодо взяття на себе відповідальності, робити це, чи ні. Деякі країни-члени були проти цього, і вони змінили свою думку. Сьогодні вони погоджуються зняти обмеження стосовно озброєння, яке вони постачають в Україну", - зауважив дипломат.

Своєю чергою депутати німецького бундестагу з правлячої коаліції та опозиції закликали дозволити удари західною зброєю по Росії.

"Там російська армія з території Росії абсолютно спокійно обстрілює друге за величиною місто України, тому що в тієї немає достатніх засобів ППО, а в української армії зв'язані руки за межами державного кордону", - наголосив експерт з питань оборони Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Андреас Шварц.

Вас також можуть зацікавити новини: