Запуск ракети "Калібр" / фото Міноборони РФ

Росія вийшла на критичний дефіцит крилатих ракет "Калібр".

Як заявив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, орієнтовний загальний залп російського угруповання може скласти від 64 до 100 "Калібрів". При цьому останній найбільш масований удар по Україні ракетами даного типу був здійснений 6 грудня, і то того дня росіяни запустили всього до 22 "Калібрів".

"Востаннє 16 грудня російські війська використовували 5 крилатих ракет "Калібр". А все чому? А все тому, що у середньому, технічно, російський ВПК може виробляти 15 КР "Калібр" на місяць, а технологічно 5-6. Тобто, ми можемо сміливо говорити про критичний дефіцит цих ракет", - зазначив експерт.

Відео дня

Коваленко зробив висновок, що Чорноморська флотилія РФ зараз частково або повністю беззбройна, перебуваючи в очікуванні нової поставки БК, яка щомісяця не зможе повністю закрити потребу:

"І в цьому контексті цікава відповідь на інше питання, а саме - яка ситуація з носіями КР "Калібр" на інших флотах і флотиліях? Не виключено, що з них знімалися ракети і перевозилися на Крим, тобто, там пускові установки бойових кораблів теж пустують? А якщо НАТО нападе?".

 Ракети "Калібр" - що відомо

"Калібр" - сімейство російських крилатих ракет. Розроблені і виробляються ОКБ "Новатор".

Були створені на основі двох проектів: розробленої протягом періоду з 1975 по 1984 рік стратегічної ядерної крилатої ракети 3м10 з бойовим радіусом 2500 км і протикорабельних ракет "Альфа".

Повідомляється, що максимальна дальність польоту ракети "Калібр" може досягати близько 2 тисяч кілометрів.