Нещодавно відбувся Рамштайн-12 / фото Олексій Рєзніков

Наступне засідання Контактної групи з питань оборони України (так званий "Рамштайн-13") пройде орієнтовно за три тижні, повідомив позаштатний радник міністра оборони Олексій Копитько. 

Він зазначив, що низка країн, які мають F-16, запропонують нашим пілотам перепідготовку. Ще частина держав зможе профінансувати підтримку процесу цього навчання. 

Таким чином, розмови довкола передачі Україні західних винищувачів "починають обростати конкретикою". 

Відео дня

Водночас основний акцент наразі на наземні засоби - від ПЗРК до комплексів, які здатні збивати "балістику". Копитько підсумував, що одного безпечного "куполу" з ППО над Києвом недостатньо, і удар по Дніпру 26 травня це продемонстрував. 

Рамштайн-12 - головне

12-те засідання Контактної групи з питань оборони України (так званий "Рамштайн-12") було, зокрема, присвячено "авіаційному" питанню - щодо забезпечення України західними винищувачами. 

Так, наприклад, Захід визначився з підготовкою українських пілотів на F-16 у Європі. У найближчі тижні союзники України обіцяють розробити основи для професійної підготовки українських пілотів. Тоді як Данія і Нідерланди очолять європейську коаліцію з підготовки українських пілотів.

Своєю чергою, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі підкреслив, що цю війну Росія не виграє, однак засумнівався і в спроможностях ЗСУ прогнати окупантів найближчим часом.

На цьому ж засіданні Міллі також наголосив на дороговартісному утриманні F-16. На його думку, встановити контроль над повітряним простором у найшвидший найдешевший спосіб можна з суходолу, розбудовуючи ефективну інтегровану систему протиповітряної оборони, яка буде здатна перехоплювати ворожі цілі на низьких, середніх і дальніх висотах. 

На це міністр оборони США зауважив, що ніхто не має дивуватися, що вартість підтримання та обслуговування винищувачів F-16 буде дорогою. Він додав, що не кожна країна має винищувачі F-16, але можуть виділити кошти. 

Вас також можуть зацікавити новини: