Роман Світан пояснив, як вплине збільшення Росією витрат на війну на ситуацію на фронті / фото wikimedia.org

Росія уперше з радянських часів виділить на оборону майже третину усіх витрат бюджету. Проте, як зазначив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан, це просто гра цифр і нічого страшного тут немає. Він нагадав, що завдяки просуванню Мінських угод Путін мав кілька років, щоб підготуватися до нападу на Україну. 

"Майже семирічний бюджет вони витрачали на виробництво техніки, боєприпасів, підготовку військових. Потім в один рік це все спалили на нашому фронті – увесь семирічний бюджет. Нині у них нулі", – пояснив Світан в ефірі "24 каналу".

Порівняно з коштами, які РФ витратила за ці роки, наступного року виділять лише п'яту частину від цієї суми, наголосив експерт. Кремлівський диктатор намагається відновитися, проте він не має достатньо сил та фінансів для цього.

Відео дня

За словами Світана, збільшеним бюджетом Путін не відновить навіть минулорічні показники. Витрати, закладені на 2024 рік, в основному – для підтримки "обороноздатності" окупаційних військ РФ, вважає він.

"Там наступального практично нічого немає. Йому б за цей бюджет хоча б відновити недоторканий запас. Однак, судячи з цифр, він навіть його не відновить", – зауважив полковник запасу. 

На його думку, максимум, що вдасться росіянам – підтримати рівень бойового навантаження. Росіяни щодня виробляють 7 тисяч снарядів, і зі збільшенням бюджету ця можливість буде зберігатися протягом наступного року.

"Ці гроші – на підтримання рівня бойової напруги. Може не вистачити. Коли у нас з'явиться авіація, далекобійні засоби ураження, які передають партнери і виготовлені нами, то у росіян знову виникне дефіцит щодо протидії цим засобам ураженням", – резюмував Роман Світан.

Війна в Україні: це варто знати

На тлі загрози російських ударів по критичній інфраструктурі України з настанням зимового періоду в адміністрації Байдена виділили три ключових напрямки допомоги нашій країні. Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі розповів, що йдеться зокрема про посилення можливостей української ППО. 

Крім того, у 2024 році Міністерство оборони України спільно з Мінстратегпромом в рази збільшить виробництво ракет, озброєння та військової техніки. За словами заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, пріоритетом буде виробництво засобів ППО. 

Тим часом міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що за 11 місяців 2023 року російські окупаційні війська здійснили 59 тисяч обстрілів по населених пунктах у 24 регіонах країни.

Внаслідок ворожих атак загинули 2 тисячі громадян України. Найбільше ударів зафіксовано в Запорізькій, Херонській, Донецькій, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

Вас також можуть зацікавити новини: