Російські загарбники закатували до смерті Руслана Руснака / колаж УНІАН з фото t.me/astrapress

В окупованій Горностаївці Херсонської області затримано співробітників окупаційної "поліції", які під час допиту до смерті закатували українця Руслана Руснака.

Як повідомляє ASTRA, 27-річного Руснака затримали в Горностаївці вранці 20 листопада 2023 року. Його доставили в так зване "відділення МВС" на вулиці Торгова, 12, яке 13 листопада атакували безпілотники. 

"Руслана Руснака тоді нібито підозрювали в тому, що це він передав ЗСУ інформацію про розташування будівлі, хоча адреса, точна геолокація і так знаходяться у вільному доступі в інтернеті... Судячи з профілю Руслана в соціальних мережах, раніше він служив в українській армії", - зазначає ресурс.

Відео дня
Руслан Руснак закатований до смерті окупантами / фото t.me/astrapress

За даними ASTRA, після багатогодинного допиту російськими силовиками Руснак помер прямо в будівлі "ВМВД РФ "Горностаївський", в приміщенні колишнього ізолятора тимчасового утримання. Його ховали таємно, під контролем силовиків. Від побиття і тортур тіло молодого чоловіка було синім. Зараз стало відомо, хто саме замучив Руснака.

"12 лютого 2024 року в тортурах Руснака зізнався 47-річний поліцейський з Люберець старший лейтенант поліції Ігор Піменов. Він приїхав працювати на окуповану територію України в березні 2023 року. Піменов трудився в горностаївській окупаційній поліції старшим опером групи економічної безпеки", - йдеться в повідомленні.

Піменов розповів, що катував людей разом з 4 іншими "поліцейськими". Це - "начальник ВМВД Горностаївський" полковник "поліції" Андрій Полевщиков, який ще в 2021 році був начальником МВД Росії у Жовтневому району міста Томська; його заступник - підполковник Меркуров; начальник "карного розшуку", капітан Плюхін і опер, майор Денисов.

Окупанти закатували до смерті Руслана Руснака / колаж УНІАН з фото t.me/astrapress

За словами Піменова, вони затримали Руснака вранці у нього вдома, доставили в будівлю "поліції", де завдали тілесні ушкодження, вибиваючи зізнання в наводці ЗСУ. Того ж дня, 20 листопада, о 16.00 затриманий помер на очах силовиків. За даними ресурсу, днями всіх п'ятьох "поліцейських" затримали колеги, а окупаційний "слідчий комітет" порушив справу про перевищення посадових повноважень.

Також відомо, що через кілька днів після смерті Руснака в Горностаївці були затримані ще шестеро мирних громадян (можливо, більше). Двох молодих людей пізніше відпустили, але як мінімум троє із затриманих безслідно зникли. Це брати-близнюки Іван та Антон Штепи та 23-річний Денис Шум.

У центрі уваги війна Україна-Росія: останні новини

Нагадаємо, восени 2023 року безпілотники атакували будівлю "поліції" в окупованій Горностаївці Херсонської області. Унаслідок вибухів були пошкоджені два особистих автомобілі співробітників окупаційної поліції, сходи і вікна будівлі. Про постраждалих інформація не надходила.

Як повідомляв УНІАН, аналітики, які вивчили десятки кримінальних справ, вивели реальний образ зловмисника-росіянина, який катує людей, в основному це поліцейські. За даними ресурсу "Команда проти тортур", фахівці проаналізували відповідну статистику приблизно за два десятки років.

Зокрема, "портрет катувальника" складено на основі вивчення даних реальних людей, обставин скоєння злочинів тощо більшості з цих чоловіків (76%) на момент скоєння злочину не виповнилося 35 років. Тобто, тортури можна назвати "молодим" злочином, який, в основному, на совісті співробітників правоохоронних органів РФ - 92%.

Вас також можуть зацікавити новини: