У Росії склали "портрет катувальника" / фото ua.depositphotos.com

Аналітики, які вивчили десятки кримінальних справ, вивели реальний образ зловмисника, який в Росії катує людей. В основному це поліцейські.   

Як повідомляє ресурс "Команда проти тортур", фахівці проаналізували відповідну статистику приблизно за два десятки років. Зокрема, "портрет катувальника" складено на основі вивчення даних реальних людей, обставин скоєння злочинів та ін.      

"Команда проти тортур" склала "портрет катувальника", вивчивши дані про 141 засудженого за тортури за останні 23 роки. Як виглядають люди, засуджені за перевищення посадових повноважень? Всі засуджені – чоловіки", – йдеться в повідомленні.

Відео дня

Більшості з цих чоловіків (76%) на момент скоєння злочину не виповнилося 35 років. Тобто, тортури можна назвати "молодим" злочином, який, в основному, на совісті співробітників правоохоронних органів РФ.

"Співробітники МВС складають більшість засуджених за тортури. Це 92 відсотки – 130 осіб з різних структурних підрозділів Міністерства внутрішніх справ", – уточнює ресурс.

Тортури частіше носять колективний характер – 57% всіх засуджених скоїли злочин у співучасті. Зазначається, що цей висновок близький до досліджень Фонду "Общественный вердикт", який вивчив справи про "перевищення повноважень із застосуванням насильства" за 2022 рік. Аналітики фонду ознайомилися з рішеннями судів у справах про тортури в 60 регіонах Росії за відкритими джерелами – офіційними сайтами міських і районних судів.

"Команда проти тортур" уточнює, свої дослідження провела, вивчивши 75 вироків у справах про перевищення посадових повноважень (частина 3 стаття 286 КК), що вступили в силу з 2001 року. Саме в цих документах фігурує 141 людина – громадяни РФ, визнані винними в тортурах.

"Портрет засудженого ми складали за даними статі, віку, відомчої належності, а також його ролі у злочині", – йдеться у повідомленні.

Інші новини Росії

30 січня в Росії стався масштабний збій в роботі Інтернету. Зокрема, сталася "масштабна поломка" в доменній зоні RU. Користувачі скаржаться на проблеми з доступом до сайтів великих банків, маркетплейсів та інших сервісів. У соціальних мережах громадяни РФ масово скаржаться на те, що не можуть відкрити популярні сайти в доменній зоні RU ("Яндекс", "Вконтакте", сайт порталу державних послуг і т.д.). Також недоступні додатки різних сервісів, наприклад, "Тінькофф", Avito, Wildberries.

Раніше в Ростовській області РФ засудили 72-річну пенсіонерку Євгенію Майбороду до п'яти з половиною років колонії. Жінку визнали винною у "поширенні фейків" про російську армію. 

Вас також можуть зацікавити новини: