Ураган / Міністерство оборони РФ

220-мм реактивна система залпового вогню "Ураган" займає умовне проміжне положення між 122-мм "Градом" та 300-мм "Смерчем". Вона була розроблена у 60-70-хх роках та прийнята на озброєння у 1975 році з метою збільшення дальності ураження реактивної артилерії СРСР.

У порівнянні із "Градом", який, в середньому, має дальність стрільби близько 20 км,  "Ураган" стріляє на 30-35 км і використовує потужніші реактивні снаряди з могутніми бойовими частинами.

Характеристики РСЗВ "Ураган"

  • Калібр: 220 мм
  • Кількість напрямних: 16
  • Дальність пострілу: 35 км (для снаряда 9М27Ф)
  • Вага снаряда 9М27Ф: 280 кг
  • Вага вибухівки в бойовій частині снаряда 9М27Ф: 51,9 кг
Ураган / Міністерство оборони РФ

Як і для будь-якої іншої реактивної системи залпового вогню ключовим фактором, який впливає на її можливості є реактивні снаряди. Саме вони диктують для РСЗВ "Ураган" дальність стрільби та площу ураження.

Відео дня

І один з найбільш розповсюджених є реактивний снаряд 9М27Ф з осколково-фугасною бойовою частиною. Цей снаряд є одним з найбільш універсальних та призначений для знищення багатьох видів цілей, від живої сили до укріплень. Через це армія РФ активно застосовує його для обстрілу міст.

Загалом цей снаряд має дальність пострілу до 35 км та бойову частину з майже 52 кг вибухівки. При потраплянні у землю цей снаряд залишає після себе воронку глибиною до 3 метрів і шириною до 8 метрів.

Також існує касетний снаряд 9М27К, який оснащується уламковими бойовими елементами типу 9Н24/210/235. Їх задача знищити живу силу легкоброньовану техніку, тому при вибуху кожного утворюється з півтисячі уламків, що розлітаються на площі 300-1100 кв. метрів. Таких бойових елементів у цьому снаряді 30 штук.

Бойові частини снаряда / Фото ДСНС

Водночас армія РФ використовує "Ураган" для дистанційного мінування касетними боєприпасами з протипіхотними та протитанковими мінами.

Найбільшу небезпеку для цивільного населення несуть снаряди 9М27К3 кожен з яких містить 312 протипіхотних мін ПФМ-1, також відомих як "Пелюсток". Повний залп з 16 таких ракет дозволяє "засіяти" площу не менше 60 гектар такими протипіхотними мінами на дальності до 34 км. 

У свою чергу, міна ПФМ вкрай "підла". Вона має мініатюрні розміри (довжина 12 см, ширина 6,4 см, товщина 2 см), через що її важко помітити, до того в неї пластиковий корпус. Для того, щоб вона спрацювала достатньо навантаження від 5 кг, а потужності вибухівки, насправді всього 4 грами, вистачає для того, щоб відірвати ступню.

Також існує дві версії цієї міни, одна з самоліквідацією через 1-40 годин, друга - без неї. Тобто територія уражена такими мінами залишається вкрай небезпечною поки не буде досконально перевірена саперами.

Протитанкове мінування "Ураганом" здійснюється на дальності до 35 км мінами ПТМ-1 та ПТМ-3. Вони виглядають як прямокутні контейнери з 1,1 та 1,85 кг вибухівки у кожному.

ПТМ-1 та ПТМ-3 мають самоліквідатор, тому можуть вибухнути самостійно у будь-який момент протягом 3-40 годин. Тому у ДСНС просять ні в якому разі не наближатися до підозрілих предметів, а негайно викликати служби порятунку.

Вас також можуть зацікавити: