РСЗВ Град / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Реактивна система залпового вогню БМ-21 "Град" регулярно зустрічається у зведеннях з передової російсько-української війни. Ця зброя продовжує активно застосовуватись у більшості конфліктів та модернізуватись вже понад 60 років.

Своєю довговічністю вона зобов’язана високою ефективністю та масовістю, бо за весь час БМ-21 "Град" було випущено від 8500 одиниць до, близько, 100 тисяч, якщо рахувати всі ліцензійні та неліцензійні копії, а також машини на базі.  

Можливості РСЗВ "Град"

І перше що необхідно знати про "Град", як і про будь-яку іншу реактивну систему залпового вогню, всі її можливості, в першу чергу, залежать від реактивного снаряда. Саме він відповідає за дальність вогню та вогневі можливості всієї системи.

Не дивно, що до цієї 122-мм РСЗВ було створено з півсотню різних снарядів, найпопулярнішими з яких є осколково-фугасні. Якщо ж брати найбільш розповсюджений снаряд для "Градів" - М-21ОФ (індекс 9М22У) то дальність вогню з нього складатиме 20,4 км.

РСЗВ Град / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Також доволі відомий став такий термін як "пакет "Града", тобто повний залп з установки, яка складається з 40 направляючих. Справа в тому, що в будь-яку систему залпового вогню закладено розуміння, що ці снаряди падають з певним розсіюванням, утворюючи так званий еліпс розсіювання, площа якого, для повного пакета "Града" становить 8-9 гектар.

Найбільша концентрація снарядів впаде ближче до центру цього еліпсу та утворить зону стабільного ураження, яка для залпу М-21ОФ становить 2,4 га для живої сили та 1,75 га для техніки. Тобто в районі футбольного поля. Звісно якщо це була так звана "відкрита позиція", бо ефективність "Града" різко знижується, якщо знищити необхідно добре "окопаного" противника.

Водночас "Град" має досить важливі особливості. По-перше, він вкрай мобільний завдяки колісному шасі. По-друге, час, який необхідний для повного залпу складає лише 20 секунд.

Саме тому звичайна тактика "Градів" - це вийти на позицію, зробити повний залп та максимально швидко залишити її. Вона забезпечує максимальну безпеку, бо в умовах контрбатарейної боротьби вогонь у відповідь відкривається за лічені хвилини.

БМ - 21" Град " - характеристики

  • Калібр: 122 мм
  • Кількість напрямних: 40 (для машини 9К51)
  • Дальність пострілу: 20,4 км (для снаряда 9М22У)
  • Вага снаряда 9М22У: 66 кг
  • Вага вибухівки в бойовій частині снаряда 9М22У: 6,4 кг

Небезпека "Граду"

Через те, що "Град" це реактивна система залпового вогню, то ні про яке "вибіркове застосування" і речі бути не може. Армія РФ ще з 2014 року регулярно використовує "Град" для обстрілу міст.

РСЗВ Град / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Найбільш відомий випадок до 24 лютого 2022 року - обстріл "Маріуполя", коли по місту було випущено три "пакети", що призвело до загибелі 31 особи, а ще 117 отримали поранення.

Після початку повномасштабної російської агресії рашисти обстрілювали "Градами" Харків, Чернігів, Суми, а також десятки, якщо не сотні міст та селищ на Півночі, Сході та Півдні України. 

РСЗВ Град / ДСНС України

Окрім звичайного осколково-фугасного снаряда особливу небезпеку становлять два інших доволі розповсюджених боєприпаси для БМ-21 "Град" - це касетний 3М16 та запальний 9М22С.

3М16 використовується для того, щоб дистанційно встановити протипіхотні міни ПОМ-2, які армія РФ активно використовує. Кожний реактивний снаряд несе п’ять таких мін, а одна міна має радіус суцільного ураження до 16 метрів.

РСЗВ Град / ДСНС України

Щодо запального снаряда 9М22С, то зазвичай саме його плутають із "фосфорною бомбою".

Проте у 9М22С немає білого фосфору, щоправда, це не робить його менш небезпечним. Замість нього у снаряді окремі бойові елементи з магнієвого сплаву, які заповнені термітною сумішшю.

Вас також можуть зацікавити новини: